Cüzzamda Cerrahın Rolü

Cüzzamda Cerrahın Rolü :

Bütün cerrahIar eklemlerdeki şekil bozukluklarını önlemenin, düzelmeleri için ameliyata başvurmaktan çok tedavi iyi olacağında hemfikirdirler. Ameliyatla oldukça kötü şekil bozukluklarını düzeltmek mümkünse de ameliyatı bir ayak normal bir ayak gibi olamaz. Ayağın dengesi ve öndeki ve boydan boya olan kavislerin mekanizması genellikle ameliyatla düzeltilemez ve şekil bozukluğu için yapılan ameliyat bir başka yerde şekil bozukluğuna yol açabilir.

Örneğin, başparmak yanından fırlayan kemiğin alınması, başparmağı kısalttığı gibi dikleştirirde Eklem üzerinden kayması için güçlü tendonun içindeki küçük kemik parçalarını da aynı zamanda çıkarmak gerekir. Bu kemikler ayağın boydan boya olan kavisini meydana getiren parçalar olduklarından ve normal ayakta ağırlık bunlar üzerine bindiğinden ameliyatla çıkarılmaları kavisi bozacağından daha sonraları tarak kemiklerinde bozukluklara yol açar.

Aynı şekilde, iyice büküldüğü için ayakkabıya sürten bir parmağı ameliyatla almakla öteki parmaklar. Aradaki boşluk içinde kalıp, yerlerini değiştirebilir ve bu kez başka bir rahatsızlık ortaya çıkar. 'Ayağın tarak kısmının ameliyat edilmesi kararlaştırıldığında, ya çok ufak veya çok gerekli olursa yapılmalıdır, yani ayağın çalışmasını bozmayacak veya ayak kavisinin bozulmasına değecek kadar ciddi bir durum varsa ameliyata başvurulmalıdır.

Geçmişte, ayak parmakları dibindeki eklemlerdeki ciddi artirit vakalarında bütün parmaklar ameliyatla alınırdı. Sonuç başarılı olur ve ayaklar ayakkabı içinde kaldığından kimse görmezdi. Günümüzde daha. Geliştirilmiş yöntemlerle parmakları ameliyatla hizaya sokmak hastanın normal ayakkabı giymesini sağlamak ve ayak kavisinin normale yakın bir hale getirilmesi mümkündür. Ameliyatta çeşitli teknikler kullanılmaktadır. En başarılı teknik, ayak tabanının kesilerek parmakların düzeltilmesidir ve ameliyat izi tabanda kaldığından görülmez.

Ayrıca, ayağın arkasında eklem düşüklüğünü düzeltmek ve ağrıyı dindirmek için de ameliyata başvurulur. Bu durumda, hareket etmeyen ve ağrı vermeyen eklemin hasta için daha iyi olduğu anla şıllığından eklemler sertleştirilir. Ameliyattan önce doktor, hareketsizliğin ağrıyı geçirip geçirmediğini anlamak için ayağı alçıya alır ve alçı çıkarıldığında ayağı yeniden başlarsa eklemin ameliyatla düzeltilmesi yoluna gidilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp