Dejenere Myom

Dejenere myom, Myomlu kadınların yaklaşık %30'unda adet kanamaları normalden fazla olur. Yerleştiği yer rahimin iç kısmına yaklaştıkça kanama miktarı artar. Dejenere myomları hakkındaki geniş bilgilere makalemizden ulaşabilirsiniz.

√ MYOMLARIN KOMPLIKASYONLARI:


Çogu myom belirti vermemesine ragmen bazi komplikasyonlarin varliginda özellikle agri ve kanama bulgulari artar. Myomlarin komplikasyonlari yani yol açabilecegi istenmeyen etkileri sunlardir:

√ Torsiyon (Dönme) :

Myomun sapi etrafinda dönmesi ve sapinin sikisarak kanlanmasinin bozulmasina “tosiyon (dönme)” adi verilir. Bu durumda önce myomdan disariya sivi kaçisi olur ve bu agriya neden olur. Eger olay uzarsa myom sapindan koparak batin bosluguna düsebilir ve burada kendisine beslenecek uygun bir ortam bularak büyümeye devam edebilir (parazitik myom).

Enfeksiyon :

Myomun ülsere olmasi ve daha sonrasinda enfekte olmasidir. Agri ve kanama yapar.

√ Kansere dönüsüm :

Myomlu kadinlarda kafalarini kurcalayan en önemli soru hastaligin kansere dönüp dönmeyecegidir. Myomlu kadinlarin %0.5‘inde ileri dönemlerde “leiomyosarkom” denilen kanser türü görülebilecegi iddia edilmektedir.

Pek çok arastirmaci bu kanser durumunun var olan myomlardan köken almadigini, kendi basina ve digerlerinden bagimsiz olarak gelistigini ileri sürmektedirler. Eger varligi bilinen myom hizli büyümeye baslarsa, agri ve ates görülüyorsa detayli incelenmesi gerekir.

√ Dejenerasyon :

Myomun normal hücre yapisinin degisiklige ugramasidir. Örnegin menopozdan sonra myom küçülür ve atrofik dejenerasyon olur. Gebelikte rahmin hizli büyümesine bagli olarak myomun anlanmasi hafif derecede bozulur ve hafif nekroz olur.

Hastada agri,

AteŞ, bulanti ve kusmalar olabilir. Myom içine hafif kanamalar olabilir. Gebelikte görülen bu degisime “kirmizi dejenerasyon” adi verilir. Myomlarda en sik görülen dejenerasyon ise “hyalen dejenerasyon”dur. Bu mikroskopik bir degisimdir.

Myom çekirdegi içerisinde kalsiyumun biriktigi “kalsifik dejenerasyon” da oldukça sik rastlanilan bir durumdur. Bundan da halk arasinda 'myomda kireçlenme” oldugu seklinde bahsedilir.

√ Asit :

Batinda sivi birikimine “asit (ascites, assit)” denir. Sapli subseröz myomlarin karin zarini irrite (tahris) etmesi ile karin boslugunda sivi birikimi olur.

√ Karin

içi kanama :

Myomun üzerindeki damarlardan birinin yirtilmasi sonucu kanama olabilir. Son derece nadirdir.

√ Inversiyon :

Sapli bir submüköz

myomun çekmesine bagli olarak rahim eldiven parmagi gibi ters yüz olabilir. Tehlikeli ancak nadir görülen bir durumdur.

Yorumlar

  • Ayf** Kur***
    6 yıl önce
    sayın hocam ben 54 yaşındayım yaklaşık 40 yaşında adetten kesildim. myomlar vardı.benim sum bu gün ultrason çektirdim.uterusta 27x25mm boyutunda pereri kalsiye bheterojen hiperekoik solid kitle izlenmektedir.dejenere myom yazıybu ne demek lütfen açıklarmısınız? kanser olma riski varmı?şimdiden teşekkürler
    • Şifalı Bitkilerim
      6 yıl önce
      Öncelikle ilginize teşekkür ederiz fakat uzmanlarımız sitemizde satışı olan ürünlerle ilgili detaylı bilgi vermektedir,amacımız sizlere daha kaliteli hizmet vermek.. Tam teşhis olmadan size yardımcı olamıyoruz.Yanlış bilgilendirme yapmak istemeyiz,doktorunuza danışın lütfen!! Tekrar Teşekkürler ... Bilgi Hattı: (0224) 2-3-4-5-6-7-8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp