Deri Mantarı Tedavisi

Deri Mantarı Tedavisi :

Mantarlar insandan, hayvanlardan ve topraktan bulaşarak saç, deri ve tırnaklarda hastalık yapan mikroorganizmalardır. Başlıca tipleri
1- Kandidalar
2- Dermatofitler
3- Tinea versikolor‘ dur

Kandidalar:
Maya mantarı olan kandidalar vücudumuzda deri, vajina ve mide barsak sistemimizde hastalık yapmadan bulunurlar. Ancak vücut direncinin veya bölgesel direncin düştüğü durumlarda hastalık yapar hale gelirler. Başlıca nedenler şunlardır
-Ter nem sürtünme kapalı ortamlar
-Şişmanlık
-Antibiotik, kortizon ve doğum kontrol hap kullanımları
-Gebelik
-Diyabet
-Hormonal rahatsızlıklar
-Atopik ekzemalılar
-HIV/AIDS hastaları
-Kanser hastaları ve kanser tedavileri

Başlıca derideki kandida infeksiyonlarının yerleşim bölgeleri :
1- Ağız ve dil
2- Meme altı,kasık ve koltuk altı gibi büklüm yerleri
3- Tırnak ve tırnak çevresi
4- Genital bölge özellikle kadınlarda vajina tutulumu

Kandida mantarı ağız mukozasında süt beyaz renginde ufak ve mukozaya yapışık ve altında kanamalı alanlar gösteren belirtiler gösterir. Bebeklerde bu tablo pamukçuk olarak bilinir.

Meme altı kasık gibi birbirine sürtünen bölgelerde ve parmak aralarında pişik benzeri hastalık yaparlar.

Tırnak kandidası el ve ayakta,genellikle suyla temasın çok olduğu durumlar veya mesleklerde görülür. Daha çok el tırnağında renk ve şekil değişikliği, tırnak etrafında dolama benzeri ağrı,şişlik ve akıntı şikayetleri vardır.

Kandidalar kadınlarda en sık vajinal akıntı ve kaşıntı nedenlerinden biridir. Süt kesiği şeklinde akıntı, şiddetli kaşıntı ve kızarıklık vajinal mantarın başlıca belirtileridir.

Vajinal kandida infeksiyonlarından korunmak için genel önlem olarak
- Pamuklu iç çamaşırı giymek
- Yüzme sonrası mayo değiştirmek
- Uzun banyo yerine kısa süreli duş almak
-Rahat , bol, ter emen kıyafetler giymek ve sık yıkamak
- Yoğurt yemek faydalıdır.

Dermatofitler:

Dermatofit mantarları insan derisinde, hayvanlarda ve toprakta bulunurlar. Buralardan insanlara bulaşarak vücutta, deride, saçta ve tırnakta mantar hastalığına neden olurlar.

Saçlı deri mantarı genellikle ergenlik çağı öncesinde görülür. Erişkinlerde görülme olasılığı azdır. Saçlı deride para şeklinde dökülme , kızarklık , pullanma gibi belirtilerle seyreder. Tedavisi gecikirse kızarıklık şişme ve akıntı gibi belirtiler de eklenebilir. Saçlı deri mantarından korunmak için tarak ve havlu gibi malzemeler ortak kullanımdan kaçınılmalıdır.

Derideki mantar belirtileri, kızarıklık, pullanma şeklinde değişik büyüklüklerde yuvarlak, halka şeklinde döküntülerden oluşur. Kaşıntı olabilir veya olmayabilir.

Kasık mantarı özellikle erkeklerde daha sık görülür.Anatomik yapıları nedeniyle kasık mantarına yatkındırlar. Bu bölgede halka şeklinde kızarıklık soyulmalar gösteren kaşıntılı yaralar oluşur. Koku ve sulanma gibi belirtilerde görülebilir. Ayrıca pişikte bu tabloya eşlik edebilir.

Ayak ve el mantarları ise elde ve ayakta soyulmalar, parmak aralarında beyazlık,kızarıklık, sulantı, koku ve kaşıntı şeklindedir. Su dolu kabarcıklar görülebilir.

Tırnak mantarı el veya ayakta tırnaklarında kalınlaşma, sararma, renk değişikliği, kırılma ve boşalma şeklinde görülebilir. Tırnağın tümü veya bir kısmı tutulabilir. En çok havuz, ortak kullanılan eşyalar aracılığı ile veya tırnağın herhangi bir nedenle yaralanmasından sonra oluşmaktadır.

Tinea Versikolor (Pitriyasis Versikolor):

Halk arasında samyeli olarak bilinen bu mantar şekli aslında derimizde var olan mantarların (Malassezia furfur) sıcak nem ter etkisiyle şekil değiştirip hastalık yapar hale gelmesiyle oluşmaktadır. Özellikle gövde ve boyunda nadiren yüzde kahverengi veya beyaz hafif pullanmalar şeklinde belirti gösteren lekeler şeklinde görülür

Mantar hastalıklarında genel önlemler:
Nem ,sıcak, terleme, kötü hava sirkülasyonu, şişmanlık ve kötü hijyen mantar enfeksiyonuna zemin hazırlar. Ayrıca bulaşıcı olması bunun yayılımını kolaylaştırır. Ayak mantarı genellikle soyunma odaları ve duş odaları veya ayakkabı çorap gibi ortak kullanım eşyalarından geçer.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp