Diþ Gýcýrdatma Neden Olur?

Diþ Gýcýrdatma Neden Olur? : Üyesi Yrd. Doç. Çiðdem Küçükeþmen, gece uyurken diþlerin gýcýrdatýlmasý ve çene sýkma olayýnýn temelinde psikolojik sorunlarýn yattýðýný söyledi.

Küçükeþmen, yaptýðý açýklamada, gece uykuda diþ gýcýrdatma veya diþ sýkma sorunun temelinde psikolojik etkenlerin etkin rol oynadýðýný belirterek, þunlarý söyledi:

"Uyurken diþ gýcýrdatma veya çene sýkma olayýnýn temelinde psikolojik sorunlar yatmakta, çözüm ise sýkýntýya neden olan sorunun giderilmesinde. Eðer gece uykunuzda bilinçsiz olarak diþlerinizi gýcýrdatýyorsanýz, mutlaka gün içinde yaþadýðýnýz sorunlar sizi etkisi altýnda býrakmýþtýr. Bize gelen þikayetlerde bu bulgulara rastlýyoruz. Günlük hayatýmýzda çeþitli problemlerden dolayý strese kapýlmaktayýz, bunlar da bizleri olumsuz etkiliyor. Gece uykuda ise bunlarýn yansýmasý yaþanýyor."

Diþ gýcýrdatmaya çocuklarda ve hatta diþleri çýkan bebeklerde de rastlandýðýný kaydeden Küçükeþmen, "Çocuðunuzda diþ gýcýrdatma olayýna þahit oluyorsanýz, mutlaka sorunlarýný irdeleyin. Arkadaþlarý ile tartýþma yaþamýþ olabilir, bakýcýsý ile problemi olabilir. Bunlarý sorgulayýn" dedi.

Diþ gýcýrdatmanýn bilinçaltýnda yapýldýðýný ve uykuda olan kiþinin bunun farkýnda bile olmadýðýný belirten Küçükeþmen, diþ yapýsýnýn da diþ gýcýrdatma olayýna etken olabileceðini savundu. Sorunun zamanýnda giderilmesi gerektiðini vurgulayan Çiðdem Küçükeþmen, sürekli diþ gýcýrdatma olayýnýn yaþanmasý halinde eklemlerde aðrý, çene dokusunda hassasiyet oluþabileceðini ayrýca baþ aðrýsý ve aðýz yapýsýnýn bozulabileceðini kaydetti.

Bunun yaný sýra diþlerin sürtünmeden dolayý zarar göreceðini bildiren Küçükeþmen, "Önlem alýnmadýðý takdirde sürtünmelerden ötürü diþ yapýsý zarar görür. Küçülmeler oluþabilir" uyarýsýnda bulundu.

Bruksizm uyku bozukluklarý içerisinde parasomnia adýný verdiðimiz uyanmalarla karakterize olan bir grup bozukluðun içerisinde yer almaktadýr. Tam olarak iþleyiþi belli olmamakla birlikte beyinde davranýþlarýn kontrolünde önemli rol alan dopamin adý verdiðimiz bir madde ile ilgili ortaya çýktýðý düþünülmektedir. Uykuda diþ gýcýrdatma her yaþta ortaya çýkabilen bir rahatsýzlýktýr. Çocuklukta veya ergenlik döneminde diþlerini sýkmayan veya gýcýrdatmayan kiþilerin yetiþkinlikte bruksizme yakalanmayacaklarý gibi bir kural yoktur.

Aþýrý þekilde stres ve baský altýnda olan kiþilerde diþ gýcýrdatmasý olmasa bile yoðun psikolojik baskýlara maruz kalan by kiþilerin diþlerini uykuda sýktýklarýna sýkça rastlanýlmaktadýr. Bruksizmin ortaya çýkmasý için mutlaka stresli bir kiþilik þart deðildir. Yetiþkin dönemlerde stresin ortaya çýkardýðý diþ sýkma ya da diþ gýcýrdatma vakalarý olabilmekle beraber çocukluk çaðýnda baþlayan bruksizm tablolarýnda bunun genetik bir özellik taþýdýðý düþünülmektedir. Annesinde veya babasýnda uykuda konuþma, uykuda gezme gibi sorunlar bulunan çocuklarda uyurken diþ gýcýrdatma ve uyurken konuþma gibi rahatsýzlýklar sýklýkla görülmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp