Uykuda Diþ Gýcýrdatma Nedenleri

Uykuda Diþ Gýcýrdatma Nedenleri : Diþ gýcýrdatmanýn kesin nedeni belli deðildir, fakat çoðu zaman stres, korku gibi psikolojik faktörlerin etkisiyle ortaya çýktýðý sanýlýr. Bazý kiþilerde çene yapýsýndaki bozukluklarýn ve alt ve üst diþlerin birbiriyle uyumlu olmamasýnýn rolü olabilir. Anne veya babalarýnda diþ gýcýrdatma olan çocuklarda bu alýþkanlýk daha fazla görülür.

Bruksizm, bazen aðýr beyin travmalarýndan sonra ya da yüzü ilgilendiren nöromusküler hastalýklarda da geliþebilir. Depresyon tedavisinde kullanýlan bazý ilaçlarýn yan etkisi olarak da karþýmýza çýkabilir. Diþ gýcýrdatanlarýn çoðunun ayný zamanda horlamalarý da vardýr ve bunlar Uykuda Solunum Durmasý Sendromu' na adaydýrlar. Kahve, kola gibi kafeinli içecekler, alkol ve sigara içilmesi diþ gýcýrdatma için risk faktörü olarak kabul edilir.

DÝÞ GICIRDATMA ALLERJÝNÝN DE BELÝRTÝSÝ OLABÝLÝR


Son yýllarda yapýlan araþtýrmalar, diþ gýcýrdatmanýn allerjik çocuklarda üç misli daha fazla görüldüðünü göstermektedir. Gýcýrdatma, saman nezlesi, sinüzit, burun kemiði eðriliði, burun polipleri olanlarda daha fazladýr. Bunlar genellikle geceleri aðzý açýk yatan, horlayan ve salyalarý akan çocuklardýr. Bu çocuklarda kulak aðrýsý ve kulak iltihaplarýna da çok sýk rastlanýr.

Allerjik çocuklardaki diþ gýcýrdatmalarýnýn, Östaki Borusu' nun mukozasýndaki ödemden dolayý orta kulakta negatif basýnç oluþumuna baðlý bir refleks olarak geliþtiði düþünülmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp