Doğu Ve Batı Tıbbı Farkı

DOĞU VE BATI TIBBI FARKI

Batı Tıbbı ve zihniyetinin Özellikleri

*Kişiyi kategorize ederek genellemeye yöneliktir. Bu sistemde çoğunluk için geçerli olan genel kuraldır ve 'normallik' olarak kabul edilir.
*Bilgiyi özümsemenin yolu sorgulama-analiz ve mantıktan geçer.
*Nesnelliğe (objektif) önem verir.
*Öncelik hastalığı tedavi etmektir.
*İlaçlar hastalığın nedenlerini yok etmeye yönelik geliştirilir.

Ayurvedik Tıp ve Doğu Zihniyetinin Özellikleri

*Ayurveda'da ise 'normallik' kişiseldir ve herkese göre değişir.
*Bilgiyi özümsemenin yolu, kabul-gözlem ve deneyimden geçer.
*Öznelliğe (subjektif) önem verir.
*Doğu Bilimi, kişiyi öznel ve nesnel ayrımın ötesine geçmeye yöneltir.
*Önceliği hastalığı önleme, sağlığı koruma ve tedaviye verir.
*Sağlık, beden, zihin ve ruh arasındaki dengeye bağlıdır ve bunun üzerine üzerine kurulur.
* İlaçlar; kişiye özel olarak verilen arınma programı, egzersiz, doğaya uyumlu olarak beslenme ve yaşam tarzının düzenlenmesi, düşünce kalıplarının yenilenmesi, meditasyon-dua, bitkisel formüller ve masajdan oluşur.
*Ayurvedik tedavi sürecini şöyle özetlenebilir: Hazırlık, arınma, bakım, yenilenme

Sonuç ve Birleşme Alanı
Giderek gelişmekte olan Çağdaş tıp tekniklerini küçümsemek doğru olmaz. Ancak Alternatif tıptan ayrılan ve zayıf noktası diybileceğimiz yönü, kişiyi bir bütün olarak ele alıp tedavi etmek yerine hastalığa odaklı bir sistem olmasıdır. Bu da tedavi için yeterli olmamaktadır. Kişiler ameliyatlardan sonra zayıf düşmüş ve başka organlarının (ki bu çoğunlukla kimyasal ilaçları hazım etmekte zorlanan sindirim sistemidir) tedavisi ve onarımı ile meşgul olmak durumunda kalıyorlar.

"Gerçek bir tedavide kişi sadece fiziksel değil zihinsel ve ruhsal olarak da sağlıklı ve güçlü bir duruma gelmiş olmalıdır."

Ancak acil müdahale gerektiren durumlarda ideal olarak, iki tıp sisteminin teknik ve yöntemlerinin güçlü yönleri birleştirilerek bir bütünlük sağlanmalıdır.

Batı Tıbbının 150 Yıllık Bir Geçmişi Var
Gürsel: Batı tıbbı çok eski bir tıp değil, yaklaşık 150 yıllık bir tarihi var. Şu anda hastanelerde yapılan tıbbın, verilen hizmetin Batı tıbbı olduğunu söyleyebiliriz. Yani bir hastaneye gittiğiniz zaman karşınıza çıkan bütün branşlarıyla; dâhiliyesiyle, kadın doğumuyla,göz hastalıklarıyla, ortopedisiyle, cerrahisiyle... Birtakım branşlaşmalar suretiyle yapılan modern tıp yaklaşımı.
 
Neslihan: Yani hepimizin bildiği tıp aslında.
Gürsel: Modern tıbbın kendisine, karşıt tedavi anlayışı diyoruz. Karşıt tedaviden şunu anlıyoruz: Bir kişinin ateşi yükselmişse ateşini düşürürsün, bir kişide çarpıntı olmuşsa kalp tepe atımını azaltırsın. Tam tersine bir tedavi uyguluyorsun. Kalbinde bir yetmezlik başlamışsa kalp yetmezliğine iyi gelecek birtakım ajanlar, ilaçlar verirsin. Bir hormonu eksikse bu hormonu yerine koyarsın veyahut belli bir hormonu çok fazla yoğun çalışıyorsa, onu baskılarsın. Genellikle karşıt yaklaşım söz konusudur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp