El Titremesine İlaç

El Titremesine İlaç :

Eğer ileri yaşta bir yetişkinseniz, el titremesini veya baş sallantısını yaşlanma sürecinin normal bir parçası olarak göz ardı etmiş olabilirsiniz. Ancak, titremenizin, temel titreme adı verilen bir hareket bozukluğunun işareti olması olasılığı daha yüksektir.

Temel titreme vücudunuzun hemen hemen her kısmını etkileyebilmesine karşın, titreme en sık biçimde ellerinizde, özellikle bir bardak su içme, ayakkabı bağcıklarınızı bağlama, yazma veya traş olma gibi basit işleri yapmaya çalışırken meydana gelir.

Zaman zaman, başınızda, sesiniz veya kollarınızda da titreme olabilir. Çoğu 60 yaşında veya daha üstü olan 5 milyon gibi çok fazla sayıda Amerikalıyı etkileyen temel titreme birçok hareket bozukluğunun en yaygın nedenidir. Zaman zaman karıştırılabildiği Parkinson hastalığından çok daha yaygındır.

Öte yandan, Parkinson hastalığının aksine, temel titreme ciddi komplikasyonlara neden olmaz. Hatta, esas titremedeki esas sözcüğü bozukluğun diğer hastalıklarla bağlantılı olmadığı anlamına gelir. Bazı insanlar için, temel titreme sıkıntı yaratıcı olsa da, elden ayaktan düşürmez.

Bazıları hastalık semptomlarının çalışmayı, ince motor beceriler gerektiren günlük işleri yerine getirmeyi veya zevk aldıkları şeyleri yapmayı zorlaştırdığını düşünebilir. Ağır titremeler toplumdan el ayak çekmeye ve yalıtılmaya kadar varabilir. Neyse ki, tiremeleri kontrol altına almaya yardımcı olabilecek çeşitli tedaviler mevcuttur.

Bulgu ve Belirtiler

Temel titreme çoğu zaman adım adım başlar. Bazen ergenlik çağında görülür, daha sonra çekilme aşamasına geçerek, ileride tekrar ortaya çıkar. Öte yandan, daha sık olarak, semptomlar hayatın orta-ileri dönemlerinde kendini gösterir. En yaygın işareti titreme, ellerinizin yukarı aşağı hareket etmesi olsa da, başınız ve hatta diliniz ve ses sisteminiz (gırtlak) de bundan etkilenebilir. Genel anlamda, her iki elinizde titreme olacaktır, ancak hastaların küçük bir yüzdesinde tek bir elde titremeler olur.

Titremeler genellikle sadece bir bardak su içmek, yazmak veya iğneye iplik geçirmek gibi istemli hareketlere giriştiğiniz zaman meydana gelir. İnce motor beceriler gerektiren edimler, sözgelimi çatal bıçak veya küçük aletler kullanmak özellikle zor olabilir. Bitkinlik, kaygı ve aşırı sıcak veya soğuk semptomların daha kötü olmasına neden olur ama uyuduğunuzda ya da dinlendiğinizde titremeler genellikle kaybolur.

Bazı insanlarda yaşamları boyunca görece hafif semptomlar olurken, bazıları zaman içerisinde daha ağır titremeler geçirir ve yeti yitimleri artar. Kötüleşen titreşimlerin etkileri arasında şunlar olabilir::

· Bir fincan veya bardağı dökmeden tutmada zorlanma

· Normal biçimde yemek yemede zorlanma

· Makyaj yapma veya traş olmada zorlanma

· Eğer ses sisteminiz veya diliniz durumdan etkilenmişse konuşmada zorlanma

· Yazmada zorlanma - el yazısı gitgide daha büyük, titrek ve okunamaz hale gelebilir.

· Enstrüman çalma veya çizme gibi ince motor beceriler gerektiren edimleri yerine getirememe.

İlaçlar

İlaçlar kabaca yarı ölçüde titremelerin azaltılmasını sağlarlar. Bunlar:

· Beta engelleyiciler. Normal şartlarda yüksek tansiyonun tedavisinde kullanılan, propranolol (Inderal) gibi beta engelleyiciler bazı kişişlerde titremelerin hafifletilmesine yardımcı olur. Olası yan etkileri arasında baş dönmesi, yorgunluk, bulantı ve iktidarsızlık yer alır. Beta engelleyicilerin özellikle daha yaşlı yetişkinlerde kafa karışıklığına ve hafıza kaybına neden olması olasılığı olduğundan ötürü, daha genç kişiler için daha iyi bir seçenek olabilirler. Eğer astım, diyabet hastası iseniz veya bazı kalp sorunlarınız varsa, iyi bir seçenek olmayabilirler.

· Nöbet önleyici ilaçlar. Bu ilaçlar, özellikle primidon (Mysoline) beta engelleyicilere yanıt vermeyen kişilerde etkili olabilir. Başlıca yan etkileri genellikle kısa süre içerisinden yok olan uyuma isteği ve nezle benzeri semptomlardır.

· Sakinleştiriciler. Doktorlar zaman zaman titremeleri gerilim veya kaygıdan ötürü daha kötü hale gelen kişileri tedavi etmek için diazepam (Valium) ve alprazolam (Xanax) gibi ilaçlar kullanırlar. Yan etkileri arasında kafa karışıklığı ve bellek kaybı bulunabilir.

· Botulinum toksin (Botox) enjeksiyonları. Muhtemelen yüzdeki kırışıklıklar için tedavi amacıyla kullanılan Botox‘u biliyorsunuzdur, ancak özellikle kafada ve sesteki bazı titreme türlerini iyileştirmede de işe yarayabilir. Eldeki titremeleri tedavi amacıyla kullanıldığında Botox bazen parmaklarınızda güçsüzlüğe neden olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp