Göz Şaşılığı

Göz Şaşılığı :

Kişi bir nesneye bakarken, beyindeki görme merkezine her iki gözden o nesneye ait farklı görüntüler iletilir. Çünkü gözler aynı doğrultuda olsalar da, nesneye farklı açılardan bakmaktadırlar. İki gözden gelen farklı görüntüler, beyinde birleştirilerek tek görüntü haline getirilirler.

Farklı görüntülerin beyinde birleştirilebilmesi için gözlerin aynı ya da birbirlerine çok yakın doğrultuda olmaları gerekmektedir. İki gözün bakış açıları arasındaki fark arttıkça, yani şaşılık olması durumunda, beynin görüntüleri birleştirmesi zorlaşmakta, belli bir açının üzerinde ise imkansız hale gelmektedir. Bu gibi durumlarda beyin, hasta eğer çocuk yaşlarda ise, gözlerin birinden gelen görüntüyü ihmal ederek görmezden gelir ve sonuçta o gözde gelişir. Şaşılığın erişkin yaşta başladığı durumlarda ise, kişide çift görme şikayeti başlar.

Nesnelere bakarken gözlerin aynı doğrultuda olmalarından, her gözde altışar adet bulunan sorumludur. Bunlardan bir ya da daha fazlasının görevini doğru yapmaması, iki gözün farklı doğrultularda bakmasına, yani göz kaymasına, diğer adıyla şaşılığa neden olur. Kasların görevlerini doğru biçimde yerine getirememesi kaslardaki birtakım sorunlardan kaynaklanabileceği gibi, beyinle kasların uyumlu çalışamaması, gözlük gerektiren kırma kusurları, göz çevresinde hareket kısıtlılığı yaratan kitlelerin bulunması ve bu gibi pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir.

Şaşılık şikayetiyle göz doktoruna başvuran bazı hastaların muayenesinde ise şaşılık tespit edilmemektedir. Bu gibi durumlar gizli göz kaymasını ya da yalancı şaşılığı düşündürtür. Gizli göz kayması kişide zaman zaman, özellikle yorgun, uykusuz, stresli, hasta ya da heyecanlı olduğu zamanlarda ortaya çıkan şaşılığa verilen addır. Özellikle geniş burun kökü gibi, yüz yapısındaki farklılıkların şaşılık izlenimi verdiği, fakat aslında şaşılığın söz konusu olmadığı durumlarda ise yalancı şaşılıktan söz edilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp