Haşim Oto

Haşim Oto : * Orta yaşlarda, huzurlu ve keyifli bir şekilde yaşamının tadını çıkartanları bekleyen tatsız sürprizlerden biri de hipotiroittir. Hipotiroid, tiroit hormonlarının kanda çok az bulunması durumudur ve kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür.

* Tiroit bezinin, yeteri kadar hormon üretememesinin nedenleri çeşitlidir. Ama orta yaşlarda bunun sebebi çoğu kez ‘Haşimoto tiroidi‘dir. İlk kez Hakaru Haşimoto isimli bir Japon doktor tarafından tanımlandığı için hastalığa bu isim verilmiştir.

* Hastalık, bağışıklık sisteminin vücuda yabancı olanı algılama ve tahrip etme gücünün hatalı çalışması sonucu oluşan bir sorundur.

Hasta vücut, kendi tiroit dokusuna karşı savaş açar ve onu tahrip eder. Bağışıklık sisteminin, tiroit dokusunda tahribe yol açan bazı maddeler üretmeye başlamasının nedeni bilinmiyor ama kolaylaştırıcı bazı faktörlerin bu işe zemin hazırladığı kuşkusuz.

TEŞHiS KOLAY, TEDAVi MÜMKÜN


Haşimoto hastalığında teşhis kan analizleri (TSH, T3 VE T4, otoantikor ölçümleri), ultrasonografi ve sintigrafik incelemelerle konulur. Tedavi için dikkatli bir hasta izleme programı gerekir. Tedavinin süresi ve ilaç dozu, her hasta için farklıdır. Burada önemli olan, doktorunuzun tedavisini aynen uygulamak, ona haber vermeden ilaç dozlarını değiştirmemek ve daha önemlisi ilacı kesmemektir.

Haşimoto hastalığı, gençler ve erkeklerde de görülmekle birlikte, özellikle orta ve ileri yaşlı kadınları ilgilendiren bir sorundur. Sigara içen kadınlar da, hipotiroid sorunu ile daha sık karşılaşılır. Sigaranın içindeki thiocyanate‘in tiroit bezinin iyodu kullanmasını bozduğu belirtiliyor. Sigara içen ve Haşimoto tiroidine yakalanan bir kadında, hipotiroid riski daha fazla. Tanısı kolay, tedavisi mümkün olan bu sorunu fazla büyütmeye gerek yok. Fakat gerekli hassasiyeti göstermekte yarar var.

BAZI ETKENLER ZEMİN HAZIRLAR

Stres ve üzüntünün, Haşimoto hastalığına yol açabileceği biliniyor. Ağır depresyonlar, ciddi panik ataklar, uzun süreli üzüntü, endişe ve korkuların ardından Haşimoto hastalığına yakalanan pek çok hastamız var. Bu hastalığın fazla miktarda iyot alınması, bazı ilaçların kullanımı ve bazı mikrobik etkenlere maruz kalınması ile ilişkili olabildiğini gösteren bulgular da mevcut.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp