hemoroit hastalığı nasıl geçer

Hemoroit nedir?

Anüsümüzün(makat) hemen çıkış kısmına yakın bölgelerde dışkılamanın kolaylaşmasına hizmet eden dokulardan oluşmuş küçük yastıkçıklar vardır. Bu yastıkçıklar dışkılama sırasında insanın ıkınmasıyla şişerek dışarıya çıkan dışkının daha az bir yüzeye temas etmesini sağlamaktadır.
Hemoroit; Bu bölgelerdeki toplardamarlardaki kanın göllenerek etrafına basınç yapması ve etrafındaki dokunun büyümesine ve sarkmasına neden olmasıdır. Büyüyen ve sarkan bu dokular duruma göre anüs içerisinde veya anüs dışarısında olabilmektedir. Anüs içerisinde oluşan vakalara iç hemoroit anüs dışarısında olan vakalara ise dış hemoroit denilmektedir.

Hemoroit sebebi nedir?

Hemoroit; sürekli kabızlık çeken insanlarda çokça görülmektedir. Ailesinde veya yakın akrabalarında hemoroit görülen kimseler bu rahatsızlığa daha çok yakalanmaktadır. Hemoroite neden olan en önemli faktörün kabızlık olduğu ise bilinen bir gerçektir. Bu durumda kabızlığa neden olan şeyler dolaylı olarak hemoroite de neden olmaktadır.

Hemoroit belirtileri nelerdir?

Hemoroit belirtileri hemoroitin gelişim durumuna göre farklılık göstermekle birlikte en genel olarak;
Anüs(makat) civarında tatlı kaşıntılar,
Büyük dışkıdan sonra devam eden dışkılama isteği,
Ele gelen küçük kabartılar,
İç çamaşırınızda lekeler(Bu lekeler kan lekesi olabildiği gibi et suyu renginde akıntı lekeleri de olabilmektedir.)
Dışkıda kan görme,
Dışkı sırasında veya hemen sonrasında başlayan ve devam eden makat yanmaları, acı

Hemoroit hastalığının evreleri;
Tıbbi olarak bir hemoroit rahatsızlığı verdiği belirtilere göre 1 den 4 e kadar derecelendirilir. Be derecelendirilme basamağıyla da isimlendirilir. Bu evreler ve belirtileri;
1.Evre: Makatta tatlı kaşıntılar görülür, ağrısız kanama olabilir, herhangi bir şişlik veya memeleşme görülmez.
2.Evre: Ele gelen şişlikler veya memeleşme görülür. Dışkılama sırasında yanma veya ağrı oldukça hafiftir. Bu yanma veya ağrı olmayadabilir. Kanama ve akıntı sıkça görülür.
3.Evre: Makat dışına taşan şişlikler ve memeleşme görülür. Dışkılamadan sonra bu memelerin elle anüs içerisine ittirilmesi gerekebilir. Kaşıntılar artmıştır ve kanamalar uzun sürelidir. İç çamaşırınızda artık daha fazla lekeler görmektesinizdir.
4.Evre: Bu evrede makattan sarkan memeler ve şişlikler normalde de ele gelmeye başlamıştır. Ağrılı tuvaletler artık çekilmez olmaya başlamıştır. Oturamama yatamama yürüyememe dahil hayat ciddi derecede zorlaşmıştır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp