hepatit b hastalığı için hangi bölüme gidilmeli

Hepatit B Hastalığı : Karaciğer besin sindirim, enerji üretimi,şeker depolanması,zehirli maddelerin yok edilmesi,kan şekerinin ayarlanması gibi daha bir çok önemli görevi yerine getiren bir organdır.

Çeşitli hastalıklar ya da virüs, bakteri gibi mikroorganizmalar karaciğerde hasara yol açarak, karaciğerin görevini yerine getirmesine engel olur.Bu bir takım virüslerden biriside hepatit B virüsüdür. Hepatit B,karaciğer iltihabı anlamına gelen hepatit hastalığının etkeni olan virüslerden bir tanesidir.

Meydana getirdiği hastalık,çok ağır tablolara neden olabilmektedir. Bu virüs,esas olarak karaciğerde yerleşir,orada çoğalır ve zamanla karaciğeri tahrip edecek boyutlara ulaşabilir.

Bu virüsün kuluçka süresi 30-180 gündür. Tüm dünyada 300 milyonun üzerinde hepatit B taşıyıcısı vardır. Türkiye‘de bugün her 3 kişiden yaklaşık 1‘i Hepatit B virüsü ile karşılaşmıştır.Yine her 10 kişiden 1‘i Hepatit B virüsünü taşımakta ve bulaştırmaktadır.

Akut ve kronik dönemi bulunan bu infeksiyonun perinatal dönemde(hamilelikten hemen önce ve sonrası) %90,1-5 yaşlarında alınan infeksiyonun %20-50 ve erişkin dönemde alınan infeksiyonun %5 kronikleşme riski vardır.

KİMLER HEPATİT B RİSKİ ALTINDADIR?

1-Ev içinde hepatit b hastası yada taşıyıcısı olanlar

2-Eşcinseller

3-Hepatit b pozitif anneden doğan çocuklar

4-Uyuşturucu,damar içi ilaç bağımlıları

5-Sağlık çalışanları,doktorlar,laborantlar,hemşireler,temizlik görevlileri

6-Çok partnerli cinsel ilişkisi olanlar

7-Hepatit B hastası ve taşıyıcısına temas etmiş aletlere maruz kalanlar

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp