idrar yolları antiseptiği

İDRAR YOLLARI

İdrar yolu hastalıkları; idrar torbası iltihabı, idrar tutukluğu, idrar yollarında yanma, idrar zorluğu şeklinde sıralanabilinir.

Ayrıkotu

Boyu 20 santimden 1 metreye kadar uzayabilen yabani bir bitkidir. İçerisinde potasyum, demir gibi mineraller, A ve B vitaminleri, şeker ve uçucu yağ bulunur. Ayrıkotu kaynatılıp günde üç defa birer bardak içilir.

Ebegümeci

Çiçekleri ilaç, yaprakları da sebze olarak kullanılan ve genellikle tarla kenarlarında kendi kendine yetişen bir ottur. Yaprakları sarmaldır. Mayıs-ağustos ayları arasında çiçek açar.Yaprak ve çiçeklerinde fazla miktarda müsilaj vardır.Ebegümeci idrar yollarına faydalıdır. Kurutulup kaynatılarak günde üç defa birer çay bardağı içilir.

Elma

Çiçekleri pembe bir ağacın meyvesidir. Elmanın çoğu yumruktan küçük ve yuvarlak, kabuğu parlak ve sert, kırmızıdan yeşile kadar türlü renktedir. Çekirdekleri ufaktır. Dokusu gevşektir. Kokusu hoş, tadı mayhoş, ekşi veya tatlıdır. Kırmızı ve yeşil renklerde çok besleyici bir meyve olan elmada A, C, E ve B grubu vitaminlerin yanı sıra kalsiyum potasyum, magnezyum, fosfor ve sodyum gibi mineraller ve çeşitli organik asitler bulunur. İçindeki C vitamini ve pektin faydalıdır. İdrar yollarındaki sorunları giderir.

Havuç

Uzunca koni şeklinde ve etli olan kökünden dolayı sebze olarak yetiştirilen bir çeşit bitkidir. İçeriğinde şeker, A vitamini, fosfor ve karotin vardır. Havuç tohumu kaynatılıp sabah ve akşam birer bardak içilir.

Kekik

Odun su saplı, karşılıklı küçük yapraklı, sürüngen, çok yıllık kokulu bir bitkidir. İçeriğinde thymolardır. Yurdumuzda yabani kekik ve başlı kekik çok miktarda yetişir. Açık pembe renkte çiçekler açan bitkinin yemeklere ve özellikle etlere farklı bir lezzet ve koku vermesinden dolayı baharat olarak kullanılır. Kekik kaynatılıp içilirse idrar yollarına etkilidir.

Nane

Ballıbabagiller familyasından, nemli yerlerde yetişen, genellikle tüylü ve çok kokulu otsu bir bitki cinsidir. Başak biçiminde beyaz, pembe veya morumsu çiçekleri vardır. İdrar söktürücü özelliğiyle idrar yollara hastalıklara faydalıdır. Kaynatılıp çay olarak içilir.

Papatya

Yaklaşık 25 santim boyunda bir yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları ince parçalı olup, sapsızdır. Çiçeğinin orta kısmı sarıdır. Kenarlarında 12-20 tane dil biçiminde beyaz renkli çiçek vardır. Çiçeklerin içeriğinde acı madde, tanen ve glikozitler vardır. Meyvesi

sarımtırak esmer renkli bir uçucu yağ taşır. Yaz aylarında toplanıp, kurutulur. Papatya kaynatılarak günde üç defa birer bardak içilir.

Pelin

Bileşikgiller familyasından, boş arazilerde kendiliğinden yetişen, çok acı ve keskin kokulu otsu bir bitkidir. Saksılarda da yetiştirilir. Birçok türü vardır. Pelin kaynatılıp günde iki defa birer bardak içilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp