Kostokondrit Nasıl Oluşur

Kostokondrit Nasıl Oluşur : Kostokondrit bir kaburga kemiğini göğüs kemiğine (sternum) bağlayan kıkırdağın iltihaplanması durumudur. Bu hastalık kaburgalarla göğüs kemiğinizin elastik bir kıkırdakla birbirine bağlandığı kostosternal eklemde keskin ağrıya neden olur. Kostokondritin neden olduğu ağrı kalp krizine ve diğer kalp sorunlarına benzeyebilir.

Doktorunuz kostokondrit hastalığınız için göğüs duvarı ağrısı, kostosternal sendrom ve kostosternal kondrodini gibi farklı isimler kullanabilir. Kostokondrit ağrısına şişlik eşlik ederse buna Tietze sendromu denir.

Birçok kostokondrit vakasının açık bir nedeni yoktur. Böyle vakalarda tedavi ağrınızı azaltmaya odaklanır, siz de bu sırada kostokondritin kendi kendine iyileşmesini beklersiniz.

Belirtiler

- Göğüste ağrı, özellikle göğüs kafesinin önünde

- Göğüs kemiğinin (sternum) çevresindeki dokularda şişme de olabilir.

Ağrı kaburgadaki bir iltihabın sonucu oluşur. İltihabın nedeni, göğüs kafesine gelen bir darbe olabilir, ancak çoğu kez neden bilinmemektedir. Ağrı, kaburgaların hareket ettirilmesi ya da hasta bölgeye doğrudan basınç uygulanmasıyla artabilir.

Ağrı ilk ortaya çıktığında, kalp krizi olasılığı akla gelebileceğinden endişe duyulmasına neden olabilir. Kostokondrit acil bir durum değildir, ancak göğüste ani ve şiddetli bir ağrı ortaya çıktığında, kalp krizi olasılığı nedeniyle hemen doktorunuza başvurun.

Tedavi

Kostokondrit genellikle kısa sürelidir ve kendi kendine iyileşir; bununla birlikte kimi vakalarda birkaç ay veya daha uzun sürdüğü olur.

Ağrınızı tümüyle gidene kadar hafifletmek için doktorunuz şunları tavsiye edebilir:

* İbuprofen ve naproksen gibi reçetesiz satılan steroid olmayan iltihap önleyici ilaçlar
* Antidepresanlar, ağrı geceleri uyumanızı zorlaştırıyorsa trisiklik antidepresan denilen ilaç gruplarını
* Kas gevşeticiler, bunlar da ağrıyı azaltabilir.

Teşhis

Kaburgaların birleşme yerinde, şişme ile birlikte ya da şişme olmadan oluşan hassasiyet ana belirtidir, ancak, herhangi bir kalp ya da akciğer hastalığı olmadığından emin olmak için göğüs röntgeni, elektrokardiyogram ve kan testleri gerekebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp