Kriptik Anjin

Kriptik Anjin : Göğüs anjini krizi (angina pektoris) birdenbire başlar: Göğsün sol tarafında, kalp hizasında bıçak gibi girip çıkan bir sancı duyulur. Sancı sol omuz, kol ve ele doğru yayılır. Hastanın yüzü solgunlaşır, iki büklüm olur ve şiddetli bir ızdırap duymaya başlar. Kalp kası hücrelerinin çalışması için gerekli oksijenin eksikliği sonucu beliren anjinin tipik saldırısı böyle gelişir. Bu saldırı genellikle kısa süreli olur.

Angina pektoris krizinin yarattığı acı çok defa o kadar şiddetlidir ki, hasta kendisi için tehlikeli olabilecek bazı tepkilerde bulunabilir. Meselâ kriz sokakta yakalamışsa, angina pektorisin enfarktüse dönüşebileceği tehlikesini hiç düşünmeden, âni bir davranışla eve doğru koşabilir.

Şiddetli sancıdan başka solunum zorluğu, mide bulantısı, bazen baş dönmesi, terleme ve yüzün solgun bir görünüş alması, bazı durumlarda ciğerlere hava gitmemesi, hastalığın diğer önemli belirtileridir.

Angina pektorisin bir diğer semptomu da akut devre sırasında elektrokardiyogramda görülen değişikliklerdir. Nitekim sakin dönemlerde elektrokardiyogram sonucu normaldir. Bu tip hastalık zamanında tedavi edilmezse süreğen (kronik) anjin meydana gelir, yani hastalık müzmin bir hal alır. Bu durumda hiçbir neden yokken âni krizler baş gösterir; hattâ günde birkaç defa gelen krizler kaydedilir.

Kalbin lif si hücreler indeki oksijen yetersizliğine bağlı olarak ortaya çıkan kriz, oksijenin miyokard tarafından aşın kullanılması ya da oksijenin katkısındaki eksiklikle belirlenebilir.

Bunlardan birincisi, büyük ölçüde oksijen tüketimi gerektiren, lif si dokular düzeyinde kimyasal tepkileri arttıran aşırı bir adrenalin ve noradrenalin üretimine bağlı olarak ortaya çıkar. İkincisi ise koroner damarlardaki spazm ya da damar sertliğinin sonucudur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp