Menier Sendromu Nedenleri

Menier Sendromu Nedenleri : Meniere Hastalığı, iç kulakta bulunan ve dengeden sorumlu olan sıvılardaki basıncın mikrobiyotik oluşumlar nedeniyle artmasından kaynaklanmaktadır. Hastalığın en önemli belirtisi, ataklar halinde gelen baş dönmesidir. Meniere Hastalığı'nda, iç kulak sıvılarındaki basınç değişimi; hastada, denge ve işitme kaybına neden olmaktadır. Meniere Hastalığı, genellikle önce bir kulağı etkiler ve vakaların %25 ila 50‘sinde zamanla ikinci kulağı da etkisi altına alır.

Sendromun başlangıcında, labirent denilen iç kulak bölümünde sıvı artışı görülmektedir; Labyrinth (labirent), denge (yarım daire kanalları ve otolitik organlar) ve işitme organlarını (koklea) içerir. Burada bulunan sıvı fazlası, labirent zarında basınç yaparak zarın yapısını bozar. Bunun sonucunda, denge ve işitme duyuları bozulur.

Meniere Hastalığı‘nın teşhisi ve tedavisi için bir KBB uzmanına gidilmelidir. Hastalığın özel bir testi ve tek bir belirtisi yoktur. Teşhis, hastalık öyküsüne ve belirtilerin varlığına göre konulur. Başvurduğunuz hekim, ataklarınızın sıklığını, süresini, ciddiyetini değerlendirdikten sonra, işitme kaybınızın süresini, değişip değişmediğini, çınlama veya dolgunluk hissinizin olup olmadığını, var ise bunun tek veya çift taraflı olup olmadığını belirleyecektir. Doktorunuz, işitme testi (Odiometrik muayene) de uygulayarak kulaktaki işitme kaybına bakacaktır. Denge fonksiyonunu değerlendirmek için ENG (elektronistagmografi) uygulanabilir. Göz ve kulak, sinir sistemi sayesinde birlikte çalıştıkları için denge sistemi ölçümünde göz hareketlerinin ölçümü kullanılır. Hastaların yaklaşık %50‘sinde, etkilenen kulakta denge fonksiyonu azalmıştır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp