Parmak Tendon Ameliyatı

Parmak Tendon Ameliyatı :

Tendon, kasla kemik arasında yeralan fibröz dokudur. Kasın kasılması ile tendon bağlı olduğu kemiği çekerek eklemin hareket etmesini sağlar.El ve bileği el atası yönüne hareket ettiren tendonlara fleksör tendonlar denilir. El parmaklarının ikişer adet fleksör tendonu vardır. Daha derinde olana fleksor digitorum profundus tendonu denir ki bu tendon parmağın en ucundaki kemiğine yapışır ve onu hareket ettirir. Daha yüzeyel olana fleksor digitorum superfisialis denir ki bu tendon ortada ki kemiğe yapışır ve onu hareket ettirir.

Fleksor tendon yaralanmaları nasıl olur?

Fleksor tendon yaralanmaları sıklıkla kesici delici yaralanmalar sonucunda tendonun devamlılığının bozulması ile görülür. Tendon kesi sonucunda fonksiyonunu kaybeder. Bunun dışında romatizmal hastalıklarda tendon herhangi bir travma olmadan kendiliğinden kopabilir. Ortopedi uzmanı tendon kesisini anlamak için hastaya parmağını oynatmasını isteyebilir. Eğer hasta parmağın en uç kesimini oynatamazsa fleksor digitorum profundus tendonunun kesik olduğu anlaşılır. Fleksor digitorum superfisialis tendonu kesisinde ise hasta tam olmasa da bütün parmaklarını bükebilir ve bu bükme işlemi oldukça ağrılıdır.

Fleksor tendon kesilerinin tedavisi nasıl yapılır?

Ortopedi uzmanı fleksor tendon kesili hastada ilk olarak açık yaranın yıkanması ve temizlenmesi işlemini yapar, enfeksiyon riskine karşı antibiyotik tedavisi başlanır. Radyolojik tetkik yapılarak yara içinde yabancı cisim olup olmadığına bakılır. Gerekli olgularda tetanoz aşısı uygulanır. Daha sonra atel yapılarak tedavi planlanır. Fleksor tendon yaralanmaları, cerrahii tedaviyi gerektirir. Fleksor tendon yaralanmaları, ameliyathane koşullarında tedavi edilmeli ve eşlik eden olası damar sinir yaralanmaları da tedavi edilmelidir. Tendon tamir sonrasında al bileği atele alınarak 3-4 hafta sonra hareket başlanır. Fleksor tendon onarımında atel sonrası fizik tedavi yapılarak tendonun tam fonksiyon kazanması sağlanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp