Pelteklik Nasıl Düzeltilir Neden Olur

Pelteklik Nasıl Düzeltilir Neden Olur

Çocuklardaki bazı sorunların okuldaki güçlüklerden kaynaklanabilmesine karşılık, peltek konuşmanın okulla pek ilgisi yoktur. Tedavisiz bırakılmış diş sorunları olmadıkça pelteklik, büyümenin bir parçası olarak kabul edilebilir. Ancak çocuk, bazı sesleri söylerken sürekli olarak diliyle dişlerini zorlarsa, ön dişlerin hafif öne doğru çıkık olmasına neden olabilir. Bazı sözcüklerin doğru telaffuz edilememesi kadar anlaşılamayacak kadar bozuk konuşma da, çocuğun okumayı öğrenmesinde güçlük yaratır.

Ayrıca, ciddi konuşma sorunu, çocuğun başka alanlarda da öğrenme zorluğu çektiği anlamına gelebilir. Altı yaşından küçük çocuklarda, peltek konuşmanın tedavi edilmesi gerekmez. Ancak daha sonra, konuşmayı öğrenmesinde bir aksaklık olduğu izlenimi uyandırdığında, doktora danışmak gerekir. Doktor, gerçekten tedavi gerektiren bir sorunu olup olmadığını söyler ve eğer tedavi gerekiyorsa, gerekeni yapar. Peltekliğin tek ve standart bir tedavisi yoktur.

Tedavi programı, vakaya göre düzenlenir.
Türkçe üzerinde tespit edilen pelteklik türleri aşağıda belirtilmiştir.
  • Zeleştirme: (J) yerine (Z). Örnek: Jale-Zale, Jilet-Zilet,
  • Seleştirme: (Ş) yerine (S). Örnek: Paşâm-Pasam, şapka-Sapka
  • Jeleştirme: (C) yerine (J). Örnek: Ancak-Anjak), Kucak -Kujak
  • Şeleştirme: (S) yerine (Ş). Örnek: Sana söylüyorum-yerine sana şöylüyorum
  • Leleştirme: (R) yerine (L). Örnek: Birader-Bilader, Berber-Belber, Merhem-Melhem, Terlik-Tellik
  • İnce â yerine kalın a: Kemâl-Kemal, Lâstik-Lastik,kâr-kar
Yukarıdaki örneklerde ilk sırada belirtilen sesler çıkarılamadığından ikinci sesler onların yerine ikame edilmektedir.
Yetişkinlerde en önemli bozukluk genellikle (r) harfinin söylenilememesidir.Bu tür vakaları genellikle 15 yada 30 günlük seanslara alıyoruz.Sorun kolaylıkla gideriliyor.

Pelteklik Nedir?

Pelteklik artikülasyon bozukluğunun bir türüdür. Daha çok sürtünmeli sesler olarak bilinen seslerin (/s/, /z/, /ş/, /j/) hava çıkışının yanlış yerde olması ile ilgili bir sorundur. Bu seslerin üretilmesi havanın bir kanaldan sürtünerek çıkmasıyla oluşur işte bu havanın çıkış noktası olması gerekenden farklı olursa sesin kalitesi bozulur. Bu durum pelteklik olarak adlandırılır.

Peltekliğin Bitkisel Tedavisi

Bitkisel tedavi yöntemleriyle pelteklik : Dil peltekliğinin sebepleri çeşitlidir. Müzmin nezle ve bademciklerin hastalığından dolayı burundan konuşma; veya kısmi sağırlık veya yarık damak durumu sebep olabilir. Burundan konuşma şeklinde görülen pelteklikte aşağıdaki bitkisel çözümler uygulanır.

1) 1 çay fincanı süzme bala; 2 çorba kaşığı nane ve 2 çorba kaşığı papatya çiçeği konur. Hafif ateşte ısıtılarak macun yapılır. Sonra dilin üstü, altı bununla ovulur. Her gün tekrarlanır.

2) 4 bardak suya; 1 tutam karabaş otu, 11 çorba kaşığı kekik, 1 çorba kaşığı toz zencefil ve 1 çorba kaşığı dövülmüş ödağacı konur. 20 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, gargara yapılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp