Ses Kısıklığının Nedenleri

Ses Kısıklığının Nedenleri :

Ses kısıklığının birçok nedeni vardır, onlarca nedeni vardır. Bunların başında sigara içmek, çok konuşmak, bağırıp çağırmak gibi kullanıma ait nedenler vardır. Onun dışında gruplara ayırırsak konjental dediğimiz doğuştan veya ırsi hastalıklar vardır.

Bunların arasında ses teli içi kistleri, ses teli üzerindeki oluklar gibi çeşitli yapı bozukluğu hastalıkları vardır. Onun dışındaki gruplar arasında çarpmaya bağlı boğazımıza gelen bir darbe, bir trafik kazası, vs. buna bağlı olarak gırtlak kıkırdaklarındaki kırılmalar, çatlamalar bunlar da ses kısıklığı yapar. Daha sonra mikrobik hastalıklar var, bunlar virüslerle olabilir, bakterilerle olabilir laranjit dediğimiz durum. Onun dışında spesifik dediğimiz özel mikroplarla da olabilir, örneğin tüberküloz mikrobuyla gırtlağınız iltihaplanır ve sesiniz bozulabilir.

Başka bir grup nörolojik hastalıklar dediğimiz gırtlağa gelen sinirlerin çalışmalarının bozulmalarıyla ilgili, bu bir ameliyattan sonra sinirin kesilmesi, zarar görmesiyle ilgili olabilir veya başka nedenlerden ses telini hareket ettiren sinirlerinin çalışma bozulması nedeniyle sesimiz kısılabilir. Bunlar arasında tik dediğimiz gırtlak tiki veya boğulma sesi gibi sesler çıkaran hastalar var spastik disfoniya diyoruz buna, bu tarz nörolojik hastalıklar başka bir gruptur.

Diğer önemli bizi en çok korkutan grup da gırtlak içinde ses telleri üzerinde birtakım tümörel oluşumların yani olmaması gereken bazı oluşumların ortaya çıkması. Bunların arasında en önemlisi kanserlerdir. Kanser hücrelerinin çoğalarak gırtlak içinde oluşum meydana getirmesi, sesi bozması, nefesi daraltması, kanaması sıkıntılara yol açmasıdır, bir de iyi huylu tümörler var, nodüller, polipler, şarkıcı nodülleri dediğimiz bunlar da olmaması gereken tümörel oluşumlardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp