Sinir Zedelenmesi Nasıl Tedavi Edilir

Sinir Zedelenmesi Nasıl Tedavi Edilir

Fizik tedavi, siyatik tedavisinde uygulanan en etkili ve kesinlikle zarar vermeyen bir yöntemdir. Sıcak, soğuk ve elektrik akımlarının iyileştirici etkilerinden yararlanarak çeşitli aletlerle vücudun çeşitli bölgeleri tedavi edilir. Bu amaçla, yüzeyel ısıtıcılar, derin ısıtıcılar, elektrik akımları, traksiyon (çekme), masaj uygulanabilir.

Fizik tedavi kürü genelde 21 seanstır. Çoğunlukla günde bir seans uygulanır. Ancak, günde iki seansla daha hızlı sonuç almak da mümkündür. Hastadan alınan cevaba göre seans sayısı artırılabilir. Eğitimli kişiler tarafından uygulandığında fizik tedavinin herhangi bir yan etkisi yoktur.
Fizik tedavi sonrasında soğuktan korunmak gerekebilir, çünkü soğuk kaslarda gerginliğe ve dolayısı ile ağrıya yol açar. Sadece fizik tedaviden sonra değil, her zaman soğuktan ve hava cereyanında kalmaktan sakınmak gerekir. Fizik tedaviden sonra 15-20 dk. dinlenmek ve aniden soğuk havayla temas etmemek ve özellikle eklemleri ve kasları korumakta fayda vardır.

Masaj tedavisi de çok tercih edilen bir yöntemdir. Bilimsel bir fizik tedavi yöntemi olarak kabul edilen masaj da uygun bir şekilde ve bilen kişiler tarafından yapıldığında yardımcı bir tedavi yöntemi olarak kullanılır. Rahatlatıcı, kas sertliklerini giderici, ağrı azaltıcı etkisi vardır. Ancak, tek başına siyatik tedavisinde yeterli olmaz. Yüzeyel ısıtıcılar, derin ısıtıcılar, elektrik akımları uygulamasından sonra kombine bir tedavide yararlanılabilir.

siyatik tedavisinde bir diğer yöntem ise kaplıca tedavisidir...Ben kaplıcayı özellikle fizik tedaviden sonra öneriyorum.
Yüzeyel ısıtıcı etkisi vardır, dolayısıyla derin dokuları etkileyemez. Sadece tek başına yapılan kaplıca tedavisi , siyatikte yeterli bir tedavi sağlayamaz. en az yirmi (20) seanslık bir fizik tedavi kürü sonrası uygulanacak kaplıca tedavisi hem etkinliği artırır hem de iyilik süresini uzatır.

Hatalı İğne Yapılmasına Bağlı Sinir Zedelenmesi

Hatalı iğne yapılmasına bağlı gelişen sorunlar, birçok bölgeden yapılan iğneler ile gelişebilir. Ancak en sık kalçadan yapılan iğnelerin hatalı uygulaması sonucu siyatik sinir zedelenmesi görülmektedir. Siyatik sinir vücudumuzun en kalın siniridir ve genellikle belli bir hat şeklinde kaslar arasında kalçadan geçerek bacağa geçer ve diz arkasında dallanarak parmaklara kadar uzanır.

Normalde, kalçadan iğne yapacak kişinin, bu sinirin geçtiği anatomik yolu bilmesi ve bu sinir hattının uzağından iğne batırması gerekir. Aksi taktirde, yani sinirin geçtiği hat üzerinden iğne yapıldığında sinirin zedelenmesi sözkonusu olabilir. Sinir, kaslar arasında derinde yerleşmiş olmasına rağmen özellikle zayıf insanlar ve çocuklarda iğne sinire ulaşıp zedeleyebilir. Sinirin zedelenme şiddetine bağlı olarak basit uyuşukluktan-ayakta tam felç hali arasında çeşitli şekillerde olabilir. İğne sinirin bir kenarına dokunması ile basit bir sorun, iğnenin sinirin içine girmesi ve hatta sinir içine ilaç verilmesi ile çok şiddetli fonksiyon bozukluğu gibi ciddi bir sorun oluşabilir.

Hatalı iğne; genellikle sağlık personeli olmayan kişi, eğitimi yetersiz sağlık personeli veya acil koşullarda dikkatsiz davranan sağlık personeli tarafından yapılmaktadır. İğne sinire temas ettiği andan itibaren hasta tarafından hissedilir. Bu his, şiddetli ağrı ve uyuşukluk şeklindedir. Ancak, iğne hızlı yapıldığında, bu hissetme genellikle iğne yapılıp bittiğinde dile getirilmektedir. Bu dönem ne yazık ki geç kalınmış ve sinirin zedelenmesinin gerçekleştiği dönemdir. Bu dönemden sonra sıkıntılı günler ve zorlu tedavilerin süreci başlamış olur.

Hastaların tedavisinde, sinir zedelenmesinin tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar düzenli olarak başlanır. Ancak bu tedavi çok hafif durumlar dışında genellikle yetersiz kalacaktır. Bu nedenle ilaç tedavisinin yanında, erken dönemde, zedelenen sinirin beslenmesinin artırılması ve tamiratının sağlanması için teknik bazı tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Bu teknik yöntemlerin uygulanmasını takiben ağrı azalır ve rehabilitasyona izin verir duruma gelir. Sinir zedelenmesine bağlı sorun yaşayan hastaların Ağrı Merkezlerinde yapılacak teknik tedavilerle desteklenmesi erken dönemde olmalı ve en az 6 ay izlenmelidir. Erken dönemde başlanmayan tedavilerin etkinliği düşük olacaktır.

Sinir Zedelenmesi Nedir

Ulnar sinir yaralanması, koldaki üç ana sinirden biri olan ulnar sinirin zarar gördüğü bir yaralanmadır. Ulnar sinir, omuzdan ele uzanır ve beyinle el arasında sinyaller taşımak, elle ön kolunda hareket ve hissi sağlamaktan sorumludur. Ulnar sinirin yaralanması bu iletişime zarar verebilir, elle koldaki hareketi ve hissi sınırlayabilir. Ulnar sinir hasarı oluşursa, büyük olasılıkla yüzük ve serçe parmakları bölgesinde belirtiler yaşarsınız.

Ulnar sinir yaralanması basınç, travma veya hastalık sonucu olabilir. Ulnar sinir yaralanmasının en sık rastlanan nedeni, ulnar sinire basınç uygulanmasına neden olan bir sıkışmadır. Buna, dirsek kırılması ya da çıkması gibi bir kemik hasarı, yumuşak dokunun şişmesi ya da belirli aktivite ya da pozisyonlardan kaynaklanan dış basınç neden olabilir. Bazı durumlarda, ulnar sinir yaralanmaları bilinen bir neden olmadan ortaya çıkabilir.
Ulnar sinir yaralanmasının tedavisi büyük ölçüde durumun ciddiyetine ve temelinde yatan nedene bağlıdır. Sağlık uzmanınız ulnar sinir yaralanması için cerrahi olmayan ve cerrahi tedaviler önerebilir. Her iki durumda da tedavinin amacı, belirtileri yönetmek veya hafifletmek ve mümkün olduğunda, temelde yatan nedeni düzeltmektir.

Eğer ulnar sinir bölgesinde ani bir karıncalanma ya da anormal bir hisle birlikte vücudunuzun bir tarafındaki kol ve parmaklarda uyuşma ya da zayıflık ortaya çıkarsa; kendinden geçme ya da tepkisizlik gibi bilinç ya da uyanıklık seviyesinde değişim olursa; aynı zamanda inme belirtisi de olabilen, hayatınızda yaşadığınız en kötü baş ağrısını yaşarsanız acilen tıbbi yardım isteyin (112''yi arayın).

Sinir Zedelenmesi Belirtileri Nelerdir

Ulnar sinir yaralanması belirtileri ağrı, uyuşma, kas gücü kaybı ve el ve kolda koordinasyon kaybıdır. en çok serçe parmak ve yüzük parmağını etkiler.

Ulnar sinir yaralanması belirtilerini her gün ya da arada bir yaşayabilirsiniz. Zaman zaman, aşağıda da belirtilerin ulnar sinir yaralanması belirtileri şiddetli olabilir:
  • El, kol ve parmakta yanma hissi
  • Klavyede ya da kalemle yazı yazarken kolda artan uyuşma ve karıncalanma
  • Klavyede ya da kalemle yazı yazarken parmakta artan uyuşma ve karıncalanma
  • El, kol veya parmaklarda batma hissi
  • Ellerde karıncalanma veya başka olağandışı hisler
  • El, kol veya parmaklarda zayıflık (güç kaybı)
Ciddi bir durumu işaret edebilen belirtiler
Bazı durumlarda, ulnar sinir belirtileri derhal acil servislerde değerlendirilmesi gereken ciddi bir durum olabilir. Eğer siz ya da birlikte olduğunuz biri aşağıdaki ciddi belirtilerden herhangi birini geçirirse derhal tıbbi yardım isteyin (112''yi arayın):
  • Kendinden geçme veya tepkisizlik gibi bilinç ya da uyanıklık düzeyinde değişme
  • Zihin bulanıklığı, deliryum, letarji, halüsinasyon ve hezeyanlar gibi ani zihinsel durum veya davranış değişikliği
  • Göğüste ağrı ya da basınç
  • Nefes alma zorluğu
  • Bozuk veya geveleyerek konuşma ya da konuşamama
  • Felç ya da vücudun bir bölümünü hareket ettirememe
  • Ani görme değişikliği, görme kaybı ya da göz ağrısı
Sinir Zedelenmesinin Risk Faktörleri

Bir dizi faktör ulnar sinir yaralanması riskini artırır. Ama risk faktörlerine sahip olan tüm insanlarda ulnar sinir yaralanması olmaz. Ulnar sinir yaralanması için risk faktörleri şunlardır:
  • Dirseğin ya da bileğin uzun süre bükülmüş ya d
  • a burulmuş olarak kaldığı faaliyetler
  • Alkol bağımlılığı
  • Brakial pleksus yaralanması (omurgadan omuz, kol ve ele sinyaller taşıyan sinir gruplarının yaralanması)
  • Diyabet (vücudunuzun enerji için şekeri kullanma yeteneğini etkileyen kronik bir hastalık)
  • Dirsek ve bilek anormallikleri
  • Hipotiroidi (az çalışan tiroid)
  • Koldaki ulnar sinirde olduğu gibi, sinirin sıkışması veya basınç altında kalması
  • Romatoid artrit (eklem iltihabıyla karakterize kronik bir otoimmün hastalık)
  • Ulnar siniri basınç altında bırakan uyku pozisyonları
Ulnar sinir yaralanması riskini azaltmak

Aşağıdakileri uygulayarak ulnar sinir yaralanması riskini azaltmak mümkün olabilir:
  • Dirseğe ya da kolun iç tarafına basınç uygulayacak pozisyonlardan kaçınmak
  • Uyurken dirsek ve el bileğini düz tutmak
  • Dirseğin ya da bileğin uzun süre bükülmesini gerektiren faaliyetleri sınırlamak

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp