Sirozlu Karaciğer

Sirozlu Karaciğer,Siroz İçin,siroz nedenleri,siroz hastalığının tedavisi,siroz hastalığının tedavi yöntemleri,siroz hastalığının bitkisel tedavi yolları hakkında bilgiler aşağıdaki makalemizde yer almaktadır.siroz hastalığı ve bu hastalıkla ilgili tüm bilmek istediklerinizi aşağıdaki makalemizde bulabilirsiniz.

Karaciğer Sirozu Nedir?

Karaciğer Sirozu, karaciğerin kronik (uzun süre) devam eden iltihabi hastalıkları sonucu meydana gelen , zamanla karaciğerde fibrozis (bağ dokusu) gelişimi ve normal karaciğer yapısının bozulması ile sonuçlanan bir hastalıktır.

Karaciğer Sirozunun Sebebi Nedir?

Karaciğer Sirozuna dünyanın her ülkesinde rastlanmaktadır. Ancak siroza yol açan sebeplere bağlı olarak ülkeler arasında farklılıklar bulunmaktadır.

Karaciğer Sirozunun en önemli nedenleri; geçirilmiş viral hepatitler (sarılılık hastalığı), kronik alkol alımı, otoimmun hastalıklar, bazı metabolik hastalıklar (Hemokromatozis, Wilson Hastalığı gibi ), ilaçlar, toksik maddeler bazı genetik hastalıklardır.

Bu nedenler arasında batı ülkelerinde alkol önemli bir yer tutar. Ülkemizde ise daha çok büyük şehirlerde alkolik siroza rastlanmaktadır.

Dünyada ve ülkemizde en önemli siroz nedeni geçirilmiş viral hepatitlerdir. Gelişmiş ülkelerde (ABD, Avrupa, Japonya gibi ) C Hepatiti vakaların çoğundan sorumludur. Gelişmekte olan ülkelerde ve özellikle ülkemizde ise B Hepatiti en sık siroz nedenidir. Ancak son yıllarda ülkemizde de C Hepatitine bağlı siroz vakaları artmaktadır. Yine ülkemizde özellikle doğu ve güneydoğuda B Hepatiti ile beraber D Hepatiti de sık görülmektedir.

Karaciğer Sirozunun Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer sirozu çoğu zaman yıllar sonra Kronik B Hepatiti veya Kronik C Hepatitini takiben ortaya çıkar. Hastalarda artan karaciğer hastalığı belirtilerine ilaveten karın şişkinliği (karında su toplanmasına bağlı), kanamalar (özellikle özofagus varis kanaması), şuur bulanıklığı (karaciğer koması belirtisi), böbrek yetmezliği belirtileri, karın ağrısı veya karaciğer kanserine ait klinik veya laboratuar bulguları görülebilir.

Bazı hastalarda ise kronik hepatit dönemi gözden kaçabilir. Hastalar yorgunluk, halsizlik,sarılık, kanama gibi hafif veya ağır karaciğer yetmezliği belirtileri ile hekime başvurabilirler.

Günümüzde bazı vakaların ise kontrol amaçlı yapılan kan tetkikleri, serolojik tetkikler veya ultrasonografik tetkiklerle tanındığı bilinmektedir.

Karaciğer Sirozunda Nasıl Tanı Konur?

Karaciğer sirozunun tanısı sorgulama (hepatit, alkol ilaç vs), klinik muayene ve laboratuar tetkikleri ile konur. Karaciğer fonksiyon testleri, serolojik testler (HBV,HCV, HDV gibi), ultranonografi ve bazı özel testler ve uygulamalar ile tanı kesinleşir.

Karaciğer Sirozunun Tedavisi Nasıldır?

Karaciğer sirozu tedavisi siroza neden olan etkenle ilişkilidir. Erken dönemlerde (Child A) uygun tedavi etkilidir. Ancak ileri dönemlerde (Child B ve C) maalesef etkili bir tedavi yöntemi yoktur. Uygun vakalarda karaciğer nakli başarı ile yapılmakta ve giderek daha çok kullanılmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp