Tifonun Klinik Belirtileri Nelerdir?

Tifonun Klinik Belirtileri Nelerdir?

Hastalık ortalama 4 hafta sürer. Hastalığın ilk günlerinde yorgunluk ve baş ağrısı olup, birkaç gün sonra ateş yavaş yavaş yükselir. Halsizlik, iştahsızlık, yüksek ateş, baş ağrısı, kabızlık, üşüme, kas ağrıları, öksürük ve boğaz ağrısı gibi tipik olmayan bulgularla kendini gösterir. Hastanın vücudu kurudur ve terlemez. Bazı vakalarda burun kanaması da olabilir. Bulantı genellikle şiddetli değildir. İshal yaygın değildir (%33-50), hatta erişkinlerde karakteristik olarak ishale neden olmaz. Küçük çocuklarda hastalık sadece ateş bulgusu ile ortaya çıkabilir ve daha hafif seyirlidir.

Bu haftadan sonra hastalık en şiddetli halini alır. Ateş çok fazla yükselmiştir ve 40°C‘yi bulabilir. Tansiyon düşüp, nabız yavaşlar. Belirtiler süreklidir ve kişi çok yorgundur. Karın ve sırt bölgesinde görülen kırmızı lekeler(rose lekeleri), bu dönemde ortaya çıkar. Hasta, hayattan biraz soyutlanmıştır ve hiçbir şey yemek istemez. Mental zayıflama ve donuk yüz ifadesi gözlenir. Hastanın dışkısında kan görülebilir. Ciddi olgularda konfüzyon, deliryum, bağırsak perforasyonu (delinmesi), mide kanaması, damar iltihabı, dolaşım yetmezliği ve ölüme yol açabilir. Ölüm oranı %12-30‘dur. Florokinolonlar dahil, antibiyotiklere karşı giderek artan direnç vaka-ölüm oranlarında dramatik bir artışa neden olabileceğinden dikkatli olunmalıdır. Tifonun ölümcül komplikasyonları hastalığın en sık ikinci ya da üçüncü haftasında ortaya çıkmaktadır.

Son hafta hastalığın belirtileri kaybolmaya başlar ve hastanın ateşi normale döner.

Tifo Tanısı Nasıl Konulur?

Klinik bulguların yanı sıra hastadan alınan kan, idrar, dışkı numunelerinden yapılan kültürde etken üretilmesi ile tanı konur. Monovalan antiserumlarla serolojik alt-tiplendirme ve moleküler epidemiyolojik tiplendirme yapılır. Ayrıca Antibiyotik direnci araştırılmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp