Turner Sendromunda Taný Ve Tedavi

Turner Sendromunda Taný Ve Tedavi : Yapýlan muayene ve hormonal testler ile Turner Sendromuna ön taný konabilir. Hastalýðýn kesin teþhisi için alýnan kandan kromozomal inceleme yapýlmasý gerekir. Ayrýca Turner Sendromu gebelik sýrasýnda teþhis edilebilir. Eðer organlarda herhangi bir problem varsa ultrason görüntüleme ile tespit edilir. Bunun yanýnda amniyosentez ve diðer yöntemlerle kesin taný konabilir ve aileye gebeliðin sona erdirilmesi tavsiye edilir.

Eðer bebek doðmuþsa ve sonradan Turner Sendromu tespit edilmiþ ise yukarýda anlatýlan ailenin yapmasý gerekenler dýþýnda doktor tarafýndan da bazý tedaviler uygulanýr. Bunlarýn baþýnda büyüme hormonu tedavisi gelir. Erken yaþlarda bu tedaviye baþlanmasý oldukça önemlidir. Böylece normal boya ulaþýlabilir. Ayrýca spor yapýlmasý kemik yoðunluðunu, kas kitlesini arttýrdýðýndan ve büyüme hormonu salgýlanmasýna neden olduðundan çocuklar için çok faydalýdýr. Eðer iskelet sisteminde rahatsýzlýklar varsa veya çocuðun dýþ görünüþünde anormal durumlar varsa cerrahi tedavi ile düzeltilebilir fakat oldukça zordur.

Yetiþkinlerde beklenen normal boy için basit bir yöntem ile hesaplama yapýlýr. Bunun için kýz çocuklarda anne ve babanýn boyu toplanýp, bundan 13 çýkarýlýr ve çýkan sonuç 2‘ye bölünür. Sonuç çocuðun olmasý gereken boyu verir. Erkek çocuklarda ise anne ve baba boyu toplanýp buna 13 eklenir ve çýkan sonuç 2‘ye bölünür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp