Vldl Kolesterol Nedir

Vldl kolesterol nedir? Kolesterol neden olur, kolesterol belirtileri nelerdir ve kolesterol tedavisinde etkili olan %100 bitkisel ürünlerimiz hakkında tüm merak ettikleriniz ve detaylı bilgiler bu makalemizde yer almaktadır.

Bir bardak suya sıvı yağ damlatırsanız yağ ve suyun karışmadığını görürsünüz yani yağ su içinde çözünmeden kalacaktır. İşte yağ yapısında olan kolesterol de su yapısındaki kanın içinde çözünemez. Bu yüzden kolesterol moleküllerinin kanda taşınması işlemi lipoproteinler vasıtası ile gerçekleşir. Lipoproteinler kolesterol moleküllerine bağlanır ve kolesterolü vücutta ihtiyaç duyulan yerlere taşır.

Lipoproteinlerin üç türü vardır. Düşük yoğunluklu liporoteinler (LDL), yüksek yoğunluklu lipoproteinler (HDL) ve Trigliseridler.

LDL (Düşük Yoğunluklu Lipoproteinler) : LDL kötü kolesterol olarak bilinir. Çünkü hem karaciğer tarafından üretildiği hem de yediğimiz gıdalarla vücuda alındığı için vücutta zararlı bir LDL birikimi olabilir. Bu da damarlarda daralmaya ve tıkanmaya yol açarak kalp damar hastalıklarına sebep olur.

Çoğu insanın kanındaki kolesterolün yüzde 70′i LDL içerir. LDL miktarınız ne kadar düşükse o kadar iyidir. Yüksek kollestrolünüz varsa doktorunuz ilaç veya diyetlerle kandaki LDL miktarını düşürmeye çalışır. Trans yağ ve doymamış yağ içeren pasta, kek, krema, kızartmalar, cips, kreker, çerez, kurabiye gibi yiyecekler ve kırmızı et, tereyağ gibi hayvansal gıdalar LDL yani kötü kolesterol içerir.

HDL (Yüksek Yoğunluklu Lipoproteinler) : HDL iyi kolesterol olarak bilinir çünkü bu kolesterolün fazla olması kalp sorunlarına yakalanma riskini azaltır. HDL kollesterolün fazlası yıkıma uğratılarak karaciğer tarafından vücuttan uzaklaştırılabilir. HDL seviyenizin en az 40 olması istenir. 60 ve üzeri HDL‘ye sahip olmanız sizi kalp krizi riskinden önemli ölçüde korur.

Trigliserid : Trigliserid miktarınızın 150 ve üzerinde olması kalp sorunlarına yakalanma riskinizi artırır. Vücuda alınan ve kullanılmayan fazla kaloriler karaciğer tarafından trigliseride dönüştürülerek yağ hücrelerinde depolanır. Enerjiye ihtiyaç duyulduğunda ise trigliseridler yağ hücrelerinden çıkar ve enerjiye çevrilir. Yediğimiz her gıda ile az veya çok trigliserid almış oluruz. Kandaki yüksek trigliserid seviyesi birçok riski de beraberinde getirir.

Trigliserid ve kollestrol seviyesi birbiriyle bağlantılıdır. Eğer kolestrolüz normal ise trigliserid seviyeniz de çoğunlukla normal değerlerde olacaktır. Trigliserid değerleri normal olan birinde bile alkol ve bazı ilaçların kullanımı, hormon tedavisi, adet dönemi, yenilen gıdalar, aşırı efor gerektiren sportif aktiviteler sebebiyle trigliserid değerleri geçici olarak yükselebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp