Vücut dismorfik bozukluğu

Vücut dismorfik bozukluğu

Vücut dismorfik bozukluğu olanlar, normal veya yaklaşık olarak normal görünüme rağmen görüntülerinin bir kısmının çirkin olduğuna dair öznel bir hisse sahiptirler.
Öğrencilerin % 50‘sinden fazlasında vücut dismorfik bozukluğuna rastlanır.

Serotonine spesifik ilaçlara cevap vermesi serotonerjik sistemin yeri olabileceğini düşündürür. Dinamik açıdan bakıldığında cinsel ya da duygusal çatışmaların ilgisiz beden bölümlerine yer değiştirmesidir. Bu süreç bastırma, çarpıtma, sembolizasyon ve yansıtma ile gerçekleşir.

Görünüme ilişkin hayali bir kusurla zihinsel uğraşı veya hafif bir kusurla aşırı ilgilenme vardır. Bunun duygusal sıkıntıya ve işlev kaybına neden olması gerekir. Burunla ilgili takıntılara sık rastlanır. Komorbid tanılar olarak, depresyon, anksiyete, obsesyon, şizofreni, narsisizm sıkça ortaya çıkar.

Anoreksiya nervoza, cinsel kimlik bozukluğu, neglect sendromuı ve benzeri nörolojik hastalıklar, somatik tip sanrısal bozukluk, narsistik kişilik bozukluğu, OKB, şizofreni ayırıcı tanıda yer alır.

Vücut dismorfik bozukluğu tedavi edilmezse kronik hal alır.

SSRI türü ilaçlara cevap oldukça yüksektir (% 50). Psikoterapi ile yetersizlik üzerindeki nevrotik duygulara dair iç görü kazandırılmaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp