Kabakçekirdeği Nerede Yetişir

Kabakçekirdeği Nerede Yetişir; Bölgemizde Kabak Çekirdeği Yetiştiriciliği Patates, Buğday Ve Üzümden Sonra 4. Sırada Yer Almaktadır. Ürgüp‘te Başta Ekolojik Faktörlerin Uygun Olması, Tarımının Kolay Olması , Lezzetinin Çok Güzel Olması, Kıraç Ve Sulu Arazide Yetiştirilebilmesinden Dolayı Tarımı Gittikçe Yaygınlaşmaktadır.

Kabakçekirdeği Nerede Yetişir


Kuru yemişlerin padişahı olan kabak çekirdeği biz Ürgüplüler için vazgeçilmez bir lezzettir. Bölgemizde kabak çekirdeği yetiştiriciliği Patates, Buğday ve Üzümden sonra 4. sırada yer almaktadır. Ürgüp‘te başta ekolojik faktörlerin uygun olması, tarımının kolay olması , lezzetinin çok güzel olması, kıraç ve sulu arazide yetiştirilebilmesinden dolayı tarımı gittikçe yaygınlaşmaktadır. Kabak çekirdeği tohumluğunda genel olarak tek tip bir tohumluk bulunmamakla birlikte Ürgüp kabak çekirdeğini diğer bölgelerdeki kabak çekirdeklerinden ayırt eden en büyük özellik çekirdeğin tipi ve kavrulma şeklidir. Ürgüp‘te ‘‘Ürgüp Sivrisi‘‘ dediğimiz çekirdek yetiştirilir. Ürgüp sivrisi; Uzun, dar, kenarları kalın, kökçüğün çıktığı yer sivri, beyaz ve kabuğundan çok rahat ayırt edilebilen bir çekirdektir.

Ülkemizde yazlık kabak üretimi son yıllarda örtü altında yapılan yetiştiricilik ile kış aylarıda dahil olmak üzere bütün yıl boyunca yapılmaktadır. Yıllık toplam kabak üretimimiz 400 - 500 bin ton civarındadır. Bu üretimin yaklaşık 400 bin tonunu yazlık kabak oluşturur. Üretilmekte olan kabaklar bütün yıl boyunca insan beslenmesinde kullanılır. Yazlık kabaklar değişik şekillerde yemeklik olarak, kışlık kabaklar ise genellikle kış aylarında tatlı ve böreklik olarak değerlendirilir. Ayrıca bu üretimin dışında büyük miktarda kabak çekirdeği üretimi yapılır. Kabak çekirdekleri çerez olarak geniş çapta kullanılır. İnsan beslenmesi yanında meyveleri ve çekirdekleri çok aranan aynı zamanda hayvan yemi olarak kullanılan bir sebzedir.

Kabakların orijinleri hakkında oldukça farklı görüşler vardır. Bazı araştırıcılar kabak türlerinin anavatanının Amerika olduğunu, bazılar ise Asya olduğunu iddia etmektedirler. Bu araştırıcılar Cucurbita pego L., ile Cucurbita moshata Poir‘in orijinin Amerika, Cucurbita maxima Duch‘ın ise Asya kökenli olduğunu bildirmektedirler.Amerika kökenli kabakların yabani formlarına Florida ve Texas bölgelerinde rastlandığı , M.Ö. 2000-1500 yıllarından beri bu iki kabak türünün Amerika‘da yetiştirildiği ve kullanıldığı birçok araştırıcı tarafından ifade edilmektedir.Ülkemizde kabaklar yazlık, kışlık ve süs kabakları olarak gruplandırılmaktadır. Yazlık kabaklar içinde Sakız, Girit, Su ve Asma kabağı yer almaktadır. Kışlık kabaklar ise Bal, Kestane ve diğer iri kabaklardan oluşur. Süs kabakları dış ülkelerden getirilmiş olan Mis ve Parmak kabağı gibi çeşitlerdir. Bu sınıflandırmanın dışında kabaklar botanik özellikleri dikkate alınarak farklı şekillerde de tasnif edilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp