Pelin Otu Çiçeği

Pelin otu çiçeği
120 cm'ye kadar boylanabilen pelinin, ince tüylerle kaplı gövdesi kokulu, kabarık çizgili ve gri-yeşil renklidir. Detaylı bilgiler makalemizde yer almaktadır.

Pelin Otu Çiçeği

Çok yıllık, otsu bir bitkidir. Birleşikgiller familyasındandır. Yüksekliği l m‘ye kadar, kurşunî renkte, keskin kokulu, tadı çok acıdır. Gövdesi düz, üst kısmı budaklanıp yayılmıştır. Üst kısmında yerleşen yaprakları uzun ince ve iki-üç kısma çatallanmış; gövdesinden çıkan yaprakları, kısa ve az çatallanmıştır. Yaprağının rengi, üst yüzeyi soluk yeşil, altı gümüş gibidir; renkten renge girer. Mis kokulu yaprağı ovulduğunda kokusu kuvvetlenir.

Baş çiçek sapında yerleşen çiçek, sapçıklara ayrılarak, sonradan budaklanan küme çiçeği oluşturur. Ona süpürge gibi küme çiçek denir. Çiçeklerin kutru 3 mm, yuvarlaktır. Tohumunun uzunluğu 1mm, sivri uçludur. Temmuz-Ağustos‘ta çiçek açar; Ağustos-Eylül‘de olgunlaşır. Nehirlerin kenarında, otlak yerlerde, tepelerde, dağda yetişir. Yabanî bir ottur. Pelin otu, çiçek açtığı zaman toplanır. Çiçekli gövdesi kesilir; onun uzunluğu 25 cm‘den az olmaz.

Kimyasal Terkibi
Pelinde %2 absentol adındaki eter yağı bulunur. Onun bileşimi, azulen, tuyol denen alkol, pinen, vb. iğne yapraklıların reçinesinden oluşur; acı glikozit-absintin, anapsintin, ayrıca yapışkan doku, reçineler, boyar maddeler vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp