Hipokrat Yüzü (Hipokrat)

HİPOKRAT YÜZÜ (HİPOKRAT)

Hekimliğin Babası addedilen Hipokrat gelmiş geçmiş hekimleri de en büyüğü sayılır, Milattan Önce, 460'da mermeri ve yabani zeytin ağaçları ile ünlü Kos Adası'nda dünyaya gelen bu üstadın da babası bir hekimdir.

Gerçek tababet Hipokrat‘la başlamıştır denilebilir. Tedavi sanatını kuran ve bunu bir takım batıl inanışlardan kurtaran şahıs Hipokrat‘tır.

Hipokrat'ın hayatı hemen hemen gezmekle geçmiştir. Bütün eski Yunan 'ı dolaşarak dersler vermiş ve birçok öğrenciler yetiştirmiştir, iki oğlu da babalarının etkisi ile yine hekimlik sanatını benimsemişlerdir.

Hipokrat ve öğrencileri hastalıkları gayet güzel bir şekilde tarif etmişler ve bu husustaki gözlemlerini de açıkça yazmışlardır. Hipokrat‘ın verem, puerperal enfeksiyon ve epilepsi alanında ortaya koyduğu esaslar bugunkü ne o kadar uygundur ki, bunları modern bir ders kitabında bile yayınlamak mümkündür.

Hipokrat'in çeşitli buluşları arasında özellikle (Hipokrat Yüzü) tanımlanlası önemli bir yer işgal etmektir. Genel olarak abdeminal sendromların ve bu arada peritonitlerin son zamanlarında teşekkül eden bu yüz ifadesi "Facies Hipocratica" terimi ile klasik tıp literatürüne geçmiştir. Burnun uzamış bir manzara göstermesi, gözlerin çukura kaçması, etrafın ve bu arada kulak ve şakak kısımlarının uçuk bir renk almaları bu yüz ifadesinin karakteristik noktalarıdır. Hipokrat,ölüme öncülük eden bu hali çok mükemmel bir şekilde anlatılmıştır.

Hipokrat'ın aforizmleri yani atasözleri ele pek meşhurdur. Geniş tecrübesine dayanarak ileri sürdüğü bu vecizelerin büyük kıymeti vardır. Asırlarca evvel söylenmiş olan bütün bu sözler bugünkü klinik tecrübelere dahi uygun düşmekte ve teyid edilmektedir. Bu aforizmlerden birkaçı :

1 - Bir yaralanmayı müteakip husule gelen konvulsiyon öldürücü mahiyettedir (Tetanos).

2 - Doğuştan şişman olan kimseler zayıflara nazaran ani ölüm olayları ile daha fazla karşılaşırlar.

3 - Delirium'dan sonra uykunun baş göstermesi iyiliğe işarettir.

4 - Yaşlı kimselerin hastalıkları gençlerden daha azdır. Fakat ileri yaşlarda ortaya çıkan ve kronikleşen bir hastalık insanı ölüme sürükler.

5 - Baş yaraları ne ihmal edilmeli ve ne de hayattan ümidi kesecek kadar cesaret kırmalıdır.

Hipokrat herhangi bir alanda uzman değildi. Her çeşit hastalığı iyi ederdi. Onun tedavisinde esas, semptornatik bir salah elde etmek olmakla beraber, iyi bir bakım ve gıdalanma tarzına da önem verirdi. Hipokrat her şeyden evvel hastanın menfaat ve şifa bulmasının esas olduğunu ileri sürmüş ve bunu da birtakım yasalar ve prensiplerle gerçek haline getirmeye çalışmıştır. Bugün Tıp Fakültesi'nden mezun olan her hekim tababet sanatını icra etmeye başlarından önce bu kural ve ahlaki nizama riayet edeceğine dair yemin etmektedir.

Hipokrat'ın ölüm tarihi kesin olarak belli değildir. Fakat Milattan Önce 377 ila 359 tarihlerinde ölmüş olması muhtemeldir. Sonuncu tarih eğer gerçek ise öldüğü sırada 101 yaşında olması gerekir.

Yorumlar

  • Ali* Kay*
    7 yıl önce
    kabızlık hakkında neler tavsiye edrsiniz
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Kabızlık dışkılama sıklığının azalması ve dışkılama sırasında güçlük çekilmesidir. Dışkılama sayısı sağlıklı kişilerde farklılık gösterir ve kesin bir sayısı yoktur. Bol su içip beslenmenizde dikkat etmeniz gerekir. bitkisel ürün için tıklayınız. Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp