Akciğer Su Toplaması Kanser

Akciğer Su Toplaması Kanser: Akciğerde su toplanması olarak bilinen durum, aslında göğüs içerisinde fakat akciğerlerin dışında sıvının birikmesi durumudur.

Sıvı, göğüs duvarının iç kısmında bulunan zar ile akciğerin yüzeyini kaplayan zar arasındaki boşlukta birikir.

Bu nedenle de hastanın nefes alması oldukça zorlaşabilir.

Akciğerde sıvı nasıl oluşur?

Bu boşlukta normalde sürekli oluşan ve emilen sıvı denge halindedir. Bu denge genellikle iki nedenle bozulur. İlk neden, özellikle kalp - böbrek yetmezliği tablolarında gözlenen basınç dengelerinin bozulması ve buna bağlı olarak sıklıkla sarı renkte sıvı oluşumudur. Diğeri ise zatüre sonrası görülen yine koyu sarı renkte ya da özellikle kanser hastalarında gözlenen damar geçirgenliğinin artmasına bağlı olarak gelişen kanlı sıvı birikimidir.

Akciğer su toplaması tedavisi nasıldır?

Sıvı birikimi kalp böbrek yetmezliği sonrası oluşmuşsa öncelikle bu organların yetmezliğine yönelik tedavinin uygulanması gerekir. Sıvı çok fazla ise kateter veya göğüs tüpleri kullanılarak boşaltılır.

Kanserli hastalarda ise sıvının boşaltılarak tekrar oluşmasını engellemeye yönelik olarak akciğer ve göğüs duvarında bulunan zarların birbirine yapışmasını sağlamak amacıyla tedaviler uygulanması gerekir.

Bu yöntemler kapalı endoskopik yöntemlerle yapılan pudra uygulaması veya zarın soyulması işlemleridir. Göğüs içine verilen pudra bir yangılanma oluşturarak zarların birbirine yapışmasını sağlayarak sıvının birikebileceği potansiyel boşluğu kapatır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp