Akciğerde Su Toplaması Nedir

Akciğerde Su Toplaması Nedir: Plörezi, akciğerin dış ve iç yüzünü saran iki akciğer zarının ( plevra ) arasında kalan boşlukta sıvı birikmesine denir.

Normalde bu boşlukta zaten bir miktar sıvı kayganlığı sağlamak için vardır.

Fakat plörezi sırasında bu sıvı çok fazla artar ve akciğeri genişleyemecek kadar dolar. Bu normal sıvı akciğerden salınır. Yani normalde bir denge vardır, hastalık sırasında bu denge tamamen bozulmuştur.

Normalde bu boşlukta 15 - 30 ml arasında bir sıvı vardır fakat özellikle akciğer ve hava yolu hastalıklarının etkisiyle burdaki sıvının miktarı artar ve plörezi durumu ortaya çıkar. Çoğu zaman hastalarda balgam olduğu için hasta yakınlarına postüral drenaj teknikleri öğretilir.

Plörezi hastalığında hastanın hayattan beklentileri nerdeyse bitmiştir çünkü nefes alıp verirken bile acı çekiyordur. Bu yüzden normal tedavinin yanında psikolojik destekde gerekebilir. Hasta yakınlar çok iyi bilgilendirilmelidir çünkü hasta çok alıngandır ve çoğu zaman depresyon halindedir.

İleri plörezilerde miktar o çok fazla artar öyleki artık artış artık dışardan bile görünelebilir hale gelir. Böyle vakalarda hastalığının yayılmaması ve ilerlememesi için cerrahi tedavi uygulanır. Plörezi hastalığı vücudu gerçekten zorlayan bir hastalıktır bu yüzden iyice vücudun hastalıklara direncini azaltır bu yüzden tedaviye verilen önem ve tanının erken konması çok önemlidir.

Plörezi sırasında plevrada toplanın sıvının görünümü.

Plörezinin nedenleri:

Plörezinin nedenleri 2‘ ye ayrılır bunlar ;


1 - Plöreziye neden olan akciğer hastalıkları.
2 - Plöreziye neden olan diğer hastalıklar.

Plöreziye neden olan akciğer hastalıkları:

-Verem
-Akciğer ödemi.
-Akciğer kanseri.
-Akciğer absesi.
-Bronşit.
-Bronşiolit.
-Astım bronşit.
-Zatüre

Plöreziye neden diğer hastalıkları:

-Farenjit.
-Larenjit.
-Bademcik iltihabı.
-Konjenital kalp hastalıkları
-Dolaşım yetersizliği.
-Yüksek tansiyon.
-Dehidratasyon.
-Karaçiğer sirozu.
-Doğuştan gelen reflü.
-Tiroid hastalıkları.
-Kalp ameliyatları sonrası.

Yorumlar

  • 7 yıl önce
    akciğerde toplanan sıvı kanser kitlesi yüzüzden alınamazsa alternat tedavi yöntemi var mı veya hasta olan kişiye nasıl bakılması gerekmektedir bilgilendirir misiniz şimdiden çok teşekkür ederim
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Alveoller içinde sıvı birikimi başlamış: maalesef hayatı tehdit eden bir durumdur. Hızlı, uygun ve etkin tedavi hayat kurtarıcıdır. semptomların düzeltilmesi, hemodinamik bozukluğun düzeltilmesi ,miyokardial kan akımı ve fonksiyonun sağlanması, öncelikli amacımızdır. tedavi destek takviyesi için linki inceleyebilirsiniz. Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp