çıban nasıl geçer nedir

Çıban Nasıl Geçer

Çıban, bir yağ bezesine ya da kıl kökündeki keseye giren bakteriden kaynaklı deri altında iltihap yapan ve şiddetli ağrıya sebep olan bir deri problemidir. Küçük, kırmızı bir kabarıklık olarak ortaya çıkan çıban, ilerleyen zamanlarda yerini sarı ve içi irin dolu bir şişkinliğe bırakır. Çıbanı yok etmenin ilk yolu temizliktir. Cerrahi müdahale dışında kurtulmak isteniyorsa çıbanın olduğu bölgeyi temizlemek, bulaşıcı olabildiği için önemli bir adımdır. Sonrasında çıbanı steril bir araç ile patlatıp irini akıtarak temizleyebilirsiniz ancak ilerleyen günlerde oluşacak olan yaranın kabuklarını kaldırmak, çıbanın başka bölgelere yayılıp tekrar çıkmasını tetikleyecektir. Ancak kabuğu kalkmış bir çıban bölgesine antiseptik ilaçlar ile pansuman yapmak bu durumu önleyecektir.

Sürekli mi çıban çıkıyor?

Eğer vücudunuzda sürekli çıban çıkan biri iseniz, çıbanları yok etmek için beslenmenizde, içeriğinde antibiyotik madde içerme özelliğinden ve kanı temizleme özelliğinden dolayı sarımsak tüketimine büyük bir yer veriniz. Eğer çıban ilk şişkinlik evresinde ise, güzel avrat otu ile yapacağınız müdahale ilerlemesini önleyecek ve kurtulmak için yeterli olacaktır. Bir diğer çözüm yolu ise, eğer henüz ağrıya sebep olmayan bir çıbanınız varsa uzman eşliğinde bölge üzerinde barut kullanımı da bilinen tedavi yöntemleri arasındadır. Doğal tedavi yöntemleri içerisinde de papatya, limon, kekik ve lavantaların karışımından elde edeceğiniz bitki suyu ile çıban çıkan bölgeyi belirli aralıklarla silmeniz, çıbanı yok etmenize yardımcı olacaktır.

Çıban Nasıl Oluşur

Bir kılın çıkış borucuğundan içeri giren mikrop yakınındaki yağ bezesini ulaşır. Burada kişinin, direnci düşükse üretmeye başlar. Zamanla yangı bölgesinde bulunan damarlarda bol miktarda akyuvar toplanır. Akyuvarların Stafilokoklarla savaşımları genellikle her ikisinin de ölümüyle sonuçlanır. Ve bölgede bu iki organizmanın artıklarını toplamaya başlar.

Zaman geçtikçe yağ bezlerinin hücrelerde de parçalanma bölgesinin çevresinde yalancı bir kese meydana gelir. Olaya müdahale edilmez ise serum akyuvar vb. sızıntı bu kese içinde hızla akmayı sürdürür. Kesenin büyüme yönü nispeten daha yumuşak ve dirençsiz olan derinin yüzeysel bölümüne doğru yol alır. Halk arasında buna “”Çıbanın Baş göstermesi” denir. Çıban, önceden, ufak bir sivilce gibi. Başlar. Bu sivilce çok ağrılıdır. Sivilcenin etrafı kızarır. Bir müddet sonra sivilce büyür, olduğu yerde ufak bir kabarıklık meydana gelir ve bu kabarıklığın ortasında beyaz bir cerahat kütlesi toplanır, buna (çıbanın özü) derler.Yüzde çıkan ve dudak kenarlarında çıkan çıbanlar diğer uzuvlara göre daha tehlikelidirler.

Çıban Belirtileri
Hafif bir kızartı, şişme, yerel ateş, yangı (iltihap) görüntüsü oluşur. Vücudun yorgunluk, açlık, hastalık gibi sebeplerle yaşayan ve aşırı derecede kilo kaybı çıbanlara ortam hazırlar.


SENDE YORUM YAP!

Whatsapp