fil hastalığı nedir belirtileri nelerdir

Fil Hastalığı Tedavisi :

Günümüzün cerrahi kavramlarına uygun olarak bu yüzyılın başlarında geliştirilmiş yöntemler kullanılmaktadır. Bunlar başlıca üç gruba ayrılır.

1)Hacim küçültücü girişimler

2)Hem hacim küçültücü hem de lenfatiklerin drenajına yönelik girişimler

3)Lenfatiklerin drenajına yönelik girişimler.

Dünyada lenfödemle ilgili yapılan tüm ameliyatlara bakıldığında bugüne kadar geliştirilen yöntemlerden hiçbirinin, lenfödem tedavisine kesin bir çözüm getirmediği anlaşılmaktadır. Bu nedenle kesin tedavi bulma çalışmaları sürüp gitmektedir. Yukarada bahsedilen yöntemler arasında lenfadeno-venöz ve doğrudan lanfanjiyo-venöz anastomozlar en güncel olanlarıdır. Kliniğimizde Liposuction tekniği ve Lazer Lipoliz tekniğiyle yapılan operasyonlardan başarılı sonuçlar almaktayız.

Lenfödem riski taşıyan ve lenfödemli ekstremitede dikkat edilmesi gereken durumlar:
Lenfödem riski taşıyan ve lenfödemli ekstremitenin bakımı ve korunması oldukça önemlidir. Tedaviden sonra da tedavinin başarısının devam etmesi için hastanın da dikkat etmesi gereken bu hususlar şöyledir;

Etkilenmiş ya da risk taşıyan ekstremitenin bakımı ve temizliği oldukça önemlidir. Cilt temiz tutulmalı ve iyice kurulanmalı nemli bırakılmamalıdır. Cilt Bakımı ve esnekliğine dikkat edilmeli, nemlendirilmesi için yağsız kremler, vücut sütü, vücut losyonu gibi yağ içeriği çok az olan nemlendiriciler kullanılmalıdır. Sıcak günlerde terlememesi ve ciltte mantar oluşumunu engellemek için antifungal pudralar kullanılmalıdır.

Hangi tipte olursa olsun deri travmalarından, böcek ısırıklarından, kesik ve yanıklardan kaçınılmalıdır. Etkilenmiş kola manikür ve enjeksiyon yaptırılmamalıdır. Etkilenmiş veya diğer ayakta nasırlar kesilmemeli, yumuşatıcı kremlerle korunmalıdır. Tırnakları keserken deriyi kesmemeye dikkat edilmelidir. Jilet kullanılmamalı, istenmeyen tüyler traş makinesi yardımıyla alınmalıdır. Mutfakta veya bahçede iş yaparken kesiklerden korunmak için mutlaka eldiven giyilmelidir.

Güneş yanığından kaçınılmalı güneşlenirken yüksek koruma faktörlü koruyucular kullanılmalı ve ekstremite asla uzun süre güneşe maruz bırakılmamalıdır. Kompresyon çorapları çoğu zaman güneşten korumamakta ve ekstremitenin yanmasına sebep olunmaktadır.

Etkilenmiş kolda itme çekme gibi tekrarlayıcı ve kuvvetli hareketlerden, ağır ve yük bindiren sporlardan kaçınılmalıdır. Aerobik de istenmeyen durumlara neden olabilmektedir. En ideal sporlar yüzme ve dalmadır. Bunun yanı sıra lenf dolaşımını sağlamak için tedavi sonrası öğrendiğimiz egzersizleri düzenli olarak uygulamalıyız.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp