Fil Hastalığı Ve Filariasis

Fil Hastalığı Ve Filariasis : En çok tropikal ülkelerde görülen fil hastalığı (Elephantiasis) bacağın şişmesi ve derinin kalınlaşmasıyla adeta fil ayağı görünüşü vermesinden ötürü bu adı almıştır. Aslında ayağın şişmesi, Filaria Bancrofti denen bir parazitin yaptığı hastalık olan Filariasis’in geç komplikasyonu olarak belirir.Filariasis, ateş ve şişliklerle başlayan tropikal bir hastalıktır.

Husye kesesi ve ayakta şişme görülür. Teşhis için kanda mikrofilaria şeklindeki parazitleri görmek yeterli olur. Hastalık sivrisineklerle geçer. (Jfak parazitler gelişmelerini sinekte tamamladıktan sonra onun tükürüğüyle ısırdığı insana geçer ve lenf yollarına yerleşir. Burada erişkin hale geçen parazit 4-10 cm. boyundadır.

Parazitin bıraktığı kurtçukların lenf yollarını tıkaması sonucu bir ödem (lenfodema) meydana gelmekte, daha sonra buödeme, dokularda başlayan fibröz gelişme ve derideki hipertroFı eklenmektedir. Tekrarlayan lenfanjit- lere bağlı olarak meydana gelen elefantiyasisler de (elephantiasis nostras) vardır.Tedavi için başlangıçta antiparazi ter ilaçlar (Hetrezan, Banocide) kul lanılır. Ayakta, husyelerde ve me mede meydana gelen büyük lenfa tik ödemler için cerrahi girişimlerde bulunmak gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp