Fil Hastalığı Nedir

Fil Hastalığı Nedir :

Fil hastalığı deri altındaki lenfa damarlarını iltihaplanıp tıkanması ve buradaki kan ve lenfa dolaşımında bozukluklar hâsıl olması dolayısı ile, derm tabakasının kalınlaşarak, bazı organların, çirkin bir şekilde, büyük ve şişkin bir hal almasından ibarettir. Fil hastalığı, en ziyade, kol ve bacakta ve tenasül organlarında görülmektedir.

Bu organ şişmeleri, bazı defa, deri altında oturup süreğen (müzmin) ve tekrarlayıcı iltihaplar yaparak deri altı dokusunun kalınlaşmasına sebep olan, zincir şeklindeki, (Streptokok) denilen bir takım cerahat mikroplarından olabilir.

Fakat asıl meşhur fli hastalığını yapan, sıcak memleketlerde bulunan, (Filarya) dedikleri bir takım ufak kurtların bir cinsidir. Adına (Filarya banerofti) derler. Kurdun erkek ve dişileri hastanın derisindeki lenfa damarları içinde yaşarlar.

Orada yolları tıkar ve süreğen iltihaplar yaparak deri altı dokusunu kalınlaştırırlar. Yavruları, kan vasıtasile, bütün vücuda yayılırlar. Bu yavrular en ziyade geceleri kanda bulunurlar. İltihap dolayısile hastanın, ara sıra, ateşi yükselir. Vücudunda kırıklıklar ve rahatsızlıklar hâsıl olur.

Hastalık, bacakta olduğuna göre, deri kalınlaşa kalınlaşa, bacak büyük ve şişkin bir hale gelerek âdeta bir fil bacağı şeklini alır. Onun için hastalığın adına (Fil hastalığı) denilmiştir. Eğer iltihap erkeklerin erkeklik torbalarında olursa bu organlar o kadar şişer ki, torbaların yerde sürüklenecek derecede büyüdükleri hayretle görülür.

Filarya yavruları, en ziyade, geceleri hastaların kanında dolaşırlar. Bulaşma sivrisinekler vasıtası ile olur. Sivrisinekler, hastanın kanını emerek oradan aldıkları yavru filaryaları, bir müddet sonra, sağlamlara naklederler ve fil hastalığını husule getirirler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp