Kolesteatom Nasıl Tedavi Edilir

Kolesteatom Nasıl Tedavi Edilir? Kulak burun boğaz hastalıkları ve baş boyun cerrahisi uzmanı bir doktor muayenesiyle kolesteatomun varlığı saptanabilir. İlk tedavi kulağın dikkatlice temizlenmesi, antibiyotikler ve kulak damlaları ile olur.

Tedavi, kulak akıntısını kesmeyi ve enfeksiyonu kontrol altına almayı amaçlar. Kolesteatomun büyüklüğü ve yaygınlığı da değerlendirilmelidir. Büyük ve komplike kolesteatomlar hastayı ciddi komplikasyonlardan korumak için genellikle cerrahi tedaviyi gerektirir.

İşitme ve denge testleri mastoid kemiğin (kulak arkasındaki kemik) radyolojik tetkiki ve bilgisayarlı tomografisi gerekebilir. Bu testler işitme seviyesinin ve kolesteatoma bağlı harabiyetin derecesinin saptanması için yapılır.

Cerrahi tedavi çoğunlukla genel anestezi (narkoz) altında yapılır. Cerrahinin temel amacı kolesteatom ve enfeksiyonu temizlemek ve enfeksiyonsuz kuru bir kulak elde etmektir. İşitmenin korunması veya düzeltilmesi tedavide ikincil amacı teşkil eder.

Ciddi kulak harabiyeti olan vakalarda rekonstrüksiyon mümkün olmayabilir.

Nadiren yüz siniri tamiri veya baş dönmesini kontrol altına almayı amaçlayan müdahaleler gerekli olabilir. Orta kulağın rekonstrüksiyonu her zaman tek ameliyatla mümkün olmayabilir. Bu nedenle 6 - 12 ay sonra ikinci bir ameliyat gerekebilir.

İkinci ameliyat işitmeyi düzeltmeyi, aynı zamanda orta kulak ve mastoid kemik içerisinde olan kolesteatom artıklarını temizlemeyi amaçlar. Hastaneye yatış genellikle ameliyat günü sabah erken saatlerinde olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp