Kolesteatom Ve Tedavisi

Kolesteatom Ve Tedavisi: Dış kulak yolu cildinin kulak zarındaki delikler ve cepçikler (çökmeler) yoluyla orta kulağa geçmesi ve burada büyümesi şeklinde tarif edilebilir.

Tedavi edilmezse zamanla etraf dokularda ve kemikte harabiyete yol açabilir.

Kolesteatom neden oluşur?

Orta kulak ile geniz arasında havalanmayı sağlayan östaki tüpünün çalışma bozukluğu orta kulakta basıncın düşmesine ve kulak zarında vakum etkisiyle çekilmelere yol açarak kulak zarında çökmeler ve cepçikler oluşur. Dış kulak yolu epiteli buralarda hapsolur ve kolesteatom oluşur. Kulak zarındaki çevresel delikler yoluyla da dış kulak yolu epiteli orta kulağa hareket ederek kolesteatoma yol açabilmektedir. Bazen doğumsal olarak kulak zarı normal olsa bile kolesteatom (konjenital kolesteatom) oluşabilir.

Kolesteatom ne gibi şikayetlere yol açar?

Kolesteatomlu kulakta çoğunlukla tekrarlayan enfeksiyonlara bağlı akıntı olur. İşitme kaybı, kulakta dolgunluk hissi, baş dönmesi gibi şikayetler de eşlik edebilmektedir.

Kolesteatom tedavi edilmezse ciddi sorunlara yol açar mı?

Kolesteatom orta kulakta ve kulak kemiğinde harabiyete yol açtığını belirtmiştik.Yüz siniri, işitme ve denge organları kulak kemiği içinde bulunur. Beyin kulak ile yakın komşudur. Tedavi edilmeyen kolesteatom aşağıdaki problemlere yol açabilir:

Kolesteatom nasıl tedavi edilir?

Kolesteatomun tedavisi cerrahidir. Cerrahide amaç kolesteatom ve enfekte dokuları tamamaen temizlemektir. İşitmenin korunması ve düzeltilmesi ikinci önceliklidir. Kolesteatomun yaygınlığı ve hastalığın ciddiyeti ameliyatın şeklini belirlemektedir. Ameliyattan önce işitme kaybını değerlendirmek için işitme testi istenir.

Kolesteatomun yaygınlığı ve kulak yapılarının anatomik varyasyonlar yüksek çözünürlüklü bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilir. Anestezi muayenesi ile birlikte gerekli kan testleri yapılır. Ameliyat genel anestezi altında yapılır. 2-3 saat süren bu işlemde kolesteatom ve tüm enfekte dokular temizlenir. İşitme rehabilitasyonu aynı seansta yapılabileceği gibi daha sonraya da bırakılabilir.

Ameliyatın en önemli komplikasyonu yüz sinirinin zedelenmesi ve işitmenin tamamen kaybedilmesidir. Neyse ki bu komplikasyonlar oldukça nadir görülmektedir. Ameliyat sonrası hasta 1 gece hastanede yatar. Antibiyotik ve ağrı kesiciler verilerek hasta taburcu edildir. 10 gün- 2 haftalık bir iş gücü kaybı olmaktadır. Bu dönemde pansuman için kontrole çağrılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp