Kolobom Hakkında Bilgi

Kolobom Hakkında Bilgi: Kolobom, gözün gelişiminde anne karnındaki süreçte oluşan doku eksiklikleridir. Bu doğumsal oluşum bozukluğunda gözün bir veya birçok dokusunun gelişimi eksik kalmıştır.

Anne karnındaki 4 haftalık fetüs evresinde gözü oluşturmak üzere ön beyinden çıkıntı yapan parçacık, gözün küresel bir yapıya dönüşmesi için kendi içine çökerek birleşir. Bu sıradaki birleşme kusurları koloboma neden olmaktadır.

Kusurun şiddetine göre retina, makula, optik sinir, koroid, lens, iris, kapak kolobomu tek başına veya birkaçı bir arada ortaya çıkabilir.

Gözküresinin altındaki yapılarda bir yarık bulunması biçiminde oluşur. Ancak olay her zaman gözlerde belirgin bir yarık şeklinde değil, göze ait herhangi bir oluşumun gelişiminin tam olarak tamamlanmadığı bir durum şeklinde de olabilir. Bazen gözde iris, retina, kirpikli kısım ve diğer yapılarda eksiklik olabilir.

Kolobomun görüşteki etkileri yarığın büyüklüğüne ve yerine bağlı olarak değişir. Açıklık genelde gözün alt kısmındadır. Retina kolobomu eğer büyükse iris ve koroid tabakada kusurlara sebep olabilir ve retina tabakasında yırtılma meydana gelme olasılığını biraz arttırır. Şiddetli olgularda, gözün büyüklüğünde azalma meydana gelebilir. İris kolobomu, göz bebeğinde anahtar deliği görünümü verebilir. Merkezi görmede hasar oluşabilir.

Koloboma neden olarak ailevi geçiş kesin olarak saptanmamıştır ancak, belirli bazı kromozomal hastalıklarda kolobom meydana gelebildiği için kromozomlarla ilgili olduğu bilinmektedir.

Kolobom, tanısı ve tedavisi zor doğumsal bir göz gelişim bozukluğudur. İris kolobomunda tanı koymak nispeten daha kolaydır. Bazen aile çocuğun gözünde irisin kısmen eksik olduğunu fark edebilir. İrisin görünümü anahtar deliği ya da kedigözü gibi olabilir.

Dikkatli bir aile çocuğun görüşündeki bozukluktan şüphelenebilir. Detaylı göz muayenesi ile kolobom tanısı konur.Hastalığın durumuna göre uygulanacak tedavi yöntemleri değişebilmektedir. Retina dekolmanı yani ayrılması durumunda lazer ile retina altta yatan yapılara tutturulur. İris kolobomunda ise estetik amaçla kontakt lensler kullanılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp