Kolobom Nedir

Kolobom Nedir ? bir dokunun doğuştan kusurlu gelişmesi veya yokluğu anlamını taşır. Kolobom; gözdeki göz kapağı, retina, iris gibi gözdeki herhangi bir oluşumun kusurudur. Genellikle yarık biçiminde kendini gösterir.

4 haftalık fetüs evresinde, gözün embriyolojisinde, gözü oluşturmak için ön beyinden çıkıntı yapan parça gözün küresel bir yapıya dönüşmesi için kendi içine çöker ve birleşir. Bu birleşme kusuru Kolobom adını alır. Durumun ağırlığına göre kolobom retina, makula, optik, koroid, sinir, lens, kapak kolobomu tekil yada bir kaçı bir arada ortaya çıkabilir.

Kolobom nedeni genetik yatkınlık olarak saptanmamakla birlikte, hastalıkların belirli kromozomal hastalıklarla ilgili olduğu biliniyor. Trisomy 18 (E- sendromu) gibi kromozomal hastalıklarda kolobom oluşabilir.

Kolobom etkileri hastalığın şiddetiyle gözün neresinden problem yaşandığına göre değişmektedir. Fakat genelde etki gözün alt kısmında olur. Kolobom kendi içinde çeşitlere ayrılır.

Lens kolobomu;

Büyükse iris ve koroid tabakada kusurlara sebebiyet verebilir. Bu retinada yırtık olasılığını arttırır. Hastalığın şiddetli olduğu durumlarda gözün büyüklüğünde azalma görülebilir.

İris kolobomu;


Merkezi görmede hasar meydana gelir. Pupilde anahtar deliği görünümünü verir.

Bazen koloboma kromozomal problemlerin yanında nörolojik problemlerde olabilir. Küçük göz, zeka geriliği, fazla parmak kolobom hastalığına eşlik edebilir.

Görme yeteneğinde azalma, şaşılık, fotofobi, görmede alan kaybı hastalarda görülebilir.

Tedavi:

Hastalığın durumuna bağlı olarak tedavi şekli farklılık gösterir. Retina dekolmanı (ayrılması) gibi durumlarda vitrektomiyi takiben lazer ile retina altta yatan yapılara tutturulur. İris kolobomunda, kozmetik amaçla kontakt lensler kullanılabilmektedir.

Kolobom konusunda bir göz doktoruna gidilmesi tavsiye edilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp