Kolobom Teşhisi

Kolobom Teşhisi: Ebeveynler irisin bir kısmının eksik olduğunu fark edebilirler. İris, anahtar deliği ya da kedigözü gibi görünebilir. Ebeveynler çocuğun hareketlerinden de, görüşünde bozulma olup olmadığını anlayabilirler. Bu durumların değerlendirilmesi aile doktoruna başvurulmalıdır. Ayrıca bir göz doktorunun muayenesi ile kolobom teşhisi konulacaktır.

Kolobom tedavisi

Günümüzde kolobomun tedavisi yoktur. Kolobom olan çocuğun ilk yıllarında, hastalığın etkilerinin ve göz sağlığının takip edilmesi için hastanede uzman bakımı alması gerekir.

Bu kontrollerin sıklığı çocuğun ihtiyacına göre belirlenecektir. Kolobom olan çocuklarda glokom hastalığı (yüksek göz basıncı) ve retina dekolmanı gelişme riski yüksek olabilir. Her iki hastalığın da tedavisi vardır.

Eğer çocuğunuzun göz sağlığı sabit ise ve komplikasyon gelişmiyor ise, yedi yaşına kadar her altı ayda bir, daha sonra yılda bir kez göz testi yapılması gereklidir. Bu göz testlerini bir ortoptist veya optisyen de yapabilir.

Kolobom olan çocukların gözlük takması gerekebilir. Ancak gözlükler kolobomdan kaynaklanan görme problemlerini düzeltemezler. Ancak gözlük, kolobom sebepli olmayan yakını ya da uzağı görememe sorunlarını düzeltmede kullanılır.

Bazen, daha ileri evrelerde kontak lens kullanımı gerekebilir. Bu, gözbebeğinin anahtar deliği görünümünü yuvarlaklaştırmaya yardımcı olur.

Işık hassasiyetine bağlı olarak, güneş gözlüğü ya da azalan görüşü düzeltebilecek bazı yardımcı araçlar önerilebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp