Larenjit Belirtileri

Larenjit Belirtileri :

Akut ya da kronik iltihapları olan larenjitler gırtlakta bulunur ve genelde hastalandığında durumları iyiye gider. Çocuklarda bu durum nefes darlığı ve solunum güçlüğüne sebep olabilir. Erişkinlerde ise larenjit hastalığı sonrasında tıimöral gelişebilir. Bu sebeple bu hastalık dikkatle izlenilmesi gerekir.

Belirtileri

Ses kısıklığı yaygın olarak belirtileri arasındadır. Hatta bazen ses tamamen yitirilebilir.

Boğazda kuruma hissedilir. Bazı durumlarda yanma da görülebilir.

Hasta boğazında sürekli bir cisim varmış gibi bir hisse kapılır ve sürekli boğazındaki gıcığı temizlemeye çalışır.

Öksürük önemli belirtileri arasında yer alır.

Hastalığın belirli süresinden sonra balgam çıkarılmaya başlanır.

Nedenleri

Hastalığın oluşmasının başlıca nedenleri arasında ısı değişimi gelir. Soğuk, toz ve duman kolaylaştırıcı etkendir. Burun, havayı temizleyerek gırtlağa ulaştırır. Burun tıkandığı zaman, ağızdan nefes alınır ve tozlar doğrudan gırtlağa ulaşarak iltihaba yola açabilir.

Akut nezleli larenjit genellikle kendiliğinden iyileşir. Ama bazı durumlarda, örneğin sesini kullanmak zorunda olan kişiler için ciddi sorunlara yol açabilir.

Larenjit‘in diğer türü grip larenjitidir. Grip larenjiti ağır gidişlidir.

Grip larenjitinin sebebi bir virüstür. Yukarıdaki belirtilerle birlikte nezle de görülür. Bazı mikropların da eklenmesiyle daha şiddetli bir hastalık görülür.

Bazı durumlarda nezle görülmeyebilir. Ödem halinde bir damar ağına saptanabilir. Özellikle yaşlı kişilerde, virüs alt solunum yollarına yayılır ve soluk borusu bronş iltihabına neden olur. Bu gırtlak iltihabından daha şiddetli olan gırtlak iltihabı türleri de vardır. Larenjitler bazı hastalıklarla da ortaya çıkabilir. (Kızamık, tifo, frengi)

TEDAVİSİ

Olabildiğince az sigara içmek ve konuşmak gerekir. Doktor hastalığı inceledikten sonra uygun bir tedavi sürecine girer. Tedavideki amaç, kanlanmayı ve iltihabı önlemektir. Buna yönelik ağızdan ve iğne şeklinde ilaçlar verilir. Antibiyotik tedavisi çok az uygulanır.

Çok şiddetli tedavilerde trakeotomi (soluk borusunun delinmesi) yapılarak yeni bir hava yolu açılır. Bundan sonra ödemleri gidermek için kortizon ve türevleri yönünde yüksek dozajlı ilaçlar verilir. Bu yolla ödem tedavi edilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp