Larenjit (gırtlak İltihabı) Nedenleri

Larenjit (gırtlak İltihabı) Nedenleri : Hastalık, ısı değişiklikleri sonucunda ortaya çıkar; soğuk, toz ve duman kolaylaştırıcı etkenlerdir. Üşütme de başlatıcı olabilir: Hava burun boşluklarından geçerken ısınır ve tozlardan, pisliklerden arıtılır; burun solunumu engellendiğinde, tozlar doğrudan gırtlağa ulaşarak iltihaba yol açabilir. Akut nezleli larenjit genellikle kendiliğinden kısa sürede iyileşir, ama mesleklerinde sesini kullananlar için ciddi sonuçlara yol açabilir. Bazen ağır gidişli olabilen bir biçim de grip larenjitidir. Bu hastalığın etkeni bir virüstür ve daha önce açıklanan nezleli biçim hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir.

Başka mikropların hastalık etkeni olan virüse eklenmesiyle belirtiler ağırlaşabilir. Genellikle özellikleri nezleli biçime benzeyen ve grip enfeksiyonu sırasında ortaya çıkan bir gırtlak iltihabı biçimidir. Ses yitimi, yanma, öksürük gibi belirtileri vardır. Ama uzman bir hekimin muayenesinde, nezleli biçimde olduğu gibi şiş ve ödemli görünen mukozada küçük damarlardan oluşan bir damar ağı ve kanama eğilimi saptanır. Özellikle yaşlıve zayıf düşmüş kişilerde sık olmak üzere iltihabi süreç, alt solunum yollarına yayılarak kanamalı bir soluk borusu- bronş iltihabına neden olur. Ülserli ya da şiddetli ödem ve şişlikle seyreden daha ağır gırtlak iltihabı türleri de vardır. Larenjitler kızamık, tifo ve frengi sırasında da ortaya çıkabilir. Gırtlak ödemi enfeksiyona ya da alerjik kökene bağlı olarak gelişebilir.

Gırtlağın bazı bölgelerinin bağdokusu sıvı emerek (serum ve hücre) şişer ve gerilir. Ödemler arasında en yaygın olanı epiglot (besinlerin gırtlağa kaçmasını önleyen kapakçık) ödemidir; yutmayı güçleştirir ve ağır olgularda solunumu engeller. Ses tellerindeki ödemler özellikle ses te’lerinin alt yüzlerini etkileyerek solunum güçlüğüne ya da nefes darlığına neden olurlar. Bu da ağır bir'bo- ğulma tehlikesi yaratabilir. Gırtlakta apse ve flegmon da (çoğunlukla ülserleşmeye ya da apseye yol açan bağdokusu iltihabı) gelişebilir. Bunun sonucunda kulaklara da yayılabilen çok şiddetli boğaz ağnsı ortaya çıkar, yutma ve solunum güçleşir. Ayrıca ateş ve vücut genelinde başka bozukluklar görülür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp