Meme Başı İltihabı

Meme Başı İltihabı :

Meme İltihabı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hastalıklı mikroorganizmaların ve özellikle emzirme döneminde olan annelerin süt kanallarında meydana gelen tıkanıklık sonucu oluşan rahatsızlıklardan bir tanesidir. Yüksek ateş,halsizlik,vücutta kızarıklık gibi daha birçok belirti ile karşınıza çıkabilmektedir. Az önce de belirttiğim gibi emzirme döneminde olan annelerde ve doğum sonrası birkaç haftalık dönemde görülmesi daha sık gerçekleşmektedir.

Hastalığın Nedenleri:
Yapılan araştırmalar, bebeğini emziren/emzirmeyen her 20-25 anneden birinde bu rahatsızlığın görüldüğünü ortaya koymaktadır.Meme iltihabı’nın bir diğer adı da Mastrit’tir… Enfeksiyon ilk olarak memede var olan çatlaklardan süt kanallarına doğru kadının bünyesine bağlı olarak hızlı ve yavaş şekilde dağılmaya ve yer etmeye başlar. Emzirme döneminde olmayan annelerde meme’nin aşırı şişmesi ve büyümesi de bu hastalığa neden olabilmektedir… Emzirme konusunda sıkıntı yaşayan ve dışarı aktarılması gereken sütü,yeterli seviyede aktaramayan kadınlarda sıkça görülmektedir,dışarı aktarılamayan süt meme içerisinde aşırı baskı yapar ve çatlakların oluşmasına yol açar,emzirme döneminde olan kadınlar genellikle,yorgun,bitkin ve halsiz bir bünyeye sahiptir. Meme uçlarının hassas ve küçük olması bu hastalığın gerçekleşmesine imkan sağlar.Emme konusunda sıkıntı yaşayan bebek anneye de zorluk çıkartır. Mastrit’in görülme evresi doğumdan sonraki 15-30 gün arasıdır.

Hastalığın Belirtileri ve Teşhis Aşaması:
Teşhis noktasında doktor desteğinden önce bireysel olarak da bu hastalığın farkına varabilirsiniz. Soğuk algınlığının tüm belirtileri bu hastalıkta mevcuttur.Yorgun bir vücut,halsizlik ve yoğun stres Mastrit’in belirtileri arasında yer almaktadır,bunun dışında göğüslerde meydana gelen aşırı şişlik,kızarıklıklar,yüksek ateş,yine mem uçlarında meydana gelen aşırı büyüme belirtiler arasında yer almaktadır. Mastrit net bir şekilde iki göğüste barınamaz.Tek göğüste yer alan iltihap diğer göğse sıçramaz fakat istisna durumlarda muhakkak mevcuttur…

Hastalık Nasıl Tedavi Edilir?
Hastalıkta en çok tercih edilen tedavi yöntemi antibiyotik tedavisidir.Antibiyotik tedavisi ortalama 15-20 gün sürmektedir. Tedaviye başlandıktan 2 ila 3 gün sonra hasta kendini iyi hissetmeye başlar fakat ilaç tedavisi asla yarıda kesilmemeli ve düzenli bir şekilde ilaç bitimine kadar devam edilmelidir.Doktor kontrolündeki tedavi dışında kişi evde de tedavi uygulayabilir.Bol sıvı tüketilmeli ve dışarı atılamayan süt özel makineler sayesinde alınmalıdır. Yoğun tempolu işlerden kaçınmalı ve istirahat etmelisiniz. Antibiyotik tedavisi ilaç bitiminde hastalığı yok etmediyse yeniden doktorunuza başvurmalısınız çünkü Mastrit göğüs kanserinin başlangıcı olarak da vücutta yer edinebilir…

Hastalık Anında Emzirme Dönemi:
Meme iltihabı’na yakalanan bir kadın bebeğini emzirme konusunda sıkıntı yaşayacaktır fakat bu bebeğe asla zarar vermez.Emzirme konusunda hasta acı çeker ve süt salınımı konusunda zorlanır.Anne vücudunda yer alan süt bu iltihaptan herhangi bir zarar görmez.

MEME BAŞI AKINTILARI

Meme başı akıntıları nedir?
Meme ucundan gelen değişik renk ve kıvamdaki akıntılara "meme başı akıntıları" denir.

Meme başı akıntıları, memede kitle ve memede ağrı şikayetinden sonra sıklıkla karşımıza çıkan bir sorundur.

Meme başı akıntıları ne sıklıkla görülür?

Meme ile ilgili nedenlerle polikliniğe başvuran hastalarda bu şikayetin görülme oranı % 3-5''dır.

Meme başı akıntısı nedeni ile meme ameliyatı geçirenlerin oranı ise % 7-8’i dir.

Meme ucundan akıntılar en sık kaç yaşlarında görülür?
Meme ucundan akıntılar en sık 25-45 yaşları arasında görülmektedir.

Meme ucu akıntısının iyi özellik taşıyıp taşımadığı nasıl anlaşılır?
Meme başı akıntıları, daha çok iyi huylu olmalarına karşın akıntının bir memeden ya da her iki memeden olması, kendiliğinden veya uyarımla olması, sürekli ya da aralıklı olması, tek bir kanaldan ya da birçok kanaldan akıntının gelmesi, akıntının kanlı veya kansız olması değerlendirme açısından önemli ipuçlarıdır.

Adet döneminin başlamasından itibaren gebelikte, laktasyonda (süt verme dönemi) ve menopoz sonrası dönemde memelerde fonksiyonel (normal şekilde beklenen) ve patolojik (normalin dışında) bir takım değişiklikler olur. Bu patolojik değişikliklerden birisi de meme başı akıntısıdır.

Meme başından akıntı ne zaman noral kabul edilir?
Meme başı akıntıları gebelik ve laktasyon dışında ortaya çıktığında patolojik olarak kabul edilir. Bu dönemlerde görülen akıntılar genellikle memeden sütün gelmesi ile ilişkilidir.

Meme başı akıntılarında tedavi nasıl yapılır?
Meme başı akıntılarında tedavi nedene yöneliktir. Meme ucundan süt gelmesi durumu "galaktore" olarak bilinir ve prolaktin hormonunu baskılayıcı hormon tedavileri ile bu durum düzeltilebilinir.

Meme Başı İltihaplanması Bitkisel Tedavi
İsveç Şurubu: 
İsveç Şurubuyla ıslatılan bir pamuk parçasıyla meme başları gün boyunca sık sık nemlendirilir. Bu işlem iltihap sone erene kadar sürdürülür.
 
Aynısafa merhemi:
İltihaplanan meme başlarına günde pek çok kere aynısafa merhemi sürülür.Bir tavada veya tencerede 250g saf domuz yağı(kaz yağı veya tereyağı) iyice kızdırılır. Bu kızgın yağa iki avuç dolusu ince kıyılmış taze aynısafa bitkisi(yaprak, çiçek, sap) eklenir, köpüklenme başladıktan sonra kısa bir süre karıştırılır ve ocaktan indirilerek serin bir yerde ertesi güne kadar bekletilir. Ertesi gün, yağ iyice akışkan hale gelene kadar ısıtılır, bir tülbentten geçirilerek süzülür ve kapaklı merhem kaplarına aktarılır.
 
Çevirenin notu: 
Süzme sırasında posalar sıkılacak olursa, bitki özsuyu yağın dibine çöker ve küf oluşturur. Bu tür merhemlerin buzdolabında muhafaza edilmesi gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp