Pilonidal Sinüs Hastalığı Tedavisi

Pilonidal Sinüs Hastalığı Tedavisi :

Kıl dönmesi, kılların kuyruk sokumunda ve nadiren de göbekte cilt altına geçip yara, apse ve fistül oluşturmasıdır.

Pilonidal sinüs (kıl dönmesi) genellikle kuyruk sokumunda görülen, infeksiyon, apse ve/veya deriye açılma (sinüs) ile karakterize bir hastalıktır. Kıl, tüy, cilt döküntüsü ve elbise tozu gibi yabancı cisimlerin sonradan oluşan delik aracılığıyla cilt altına girip yumak oluşturmasıdır. Delik bilinmeyen bir şekilde oluşmaktadır. En akla yatkın teori; kılın kalçanın sürtünme hareketiyle dönen bir matkap ucu gibi cildi delmesi sonucu oluştuğudur.

Oluşan bu delikten dökülen kıllar ve diğer yabancı cisimler girerek birikir. Doku içine giren bu yabancı cisimler vücut tarafından bir zarla kapatılarak sinüs haline getirilir. Tedavide bu sinüs veya içeriğinin alınması esastır. Hastalığın oluşması için birkaç kıl yeterli olmaktadır ancan hiçbir şikayet yapmadan binlerce kıl birikebilmektedir.

Ameliyatsız Yöntemler

Pilonidal sinüs Kıl dönmesi için son yıllarda en çok tercih edilen tedavi yöntemleridir. Bunun nedeni cerrahi tedavi yöntemlerinin uygulanabilmesi için narkoz ve yataklı tedavi kurumuna gereksinim duyulması ve cerrahi yöntemlerden sonra uzun bir süre iş gücü kaybı yaşanmasıdır. Bu işgücü kaybı ortalama 6-8 hafta arasında değişmektedir. Ayrıca belirli bir süre zorunlu olarak yüzüstü yatma pozisyonu gerekliliği ve tekrarlama olasılıkları da fazladır. Son zamanlarda hastalar zorunlu olarak cerrahi dışı (ameliyatsız) tedavilere yöneltmiştir.

Ameliyatsız Tedavinin Uygulama Şekli:

Vücudun diğer taraflarından dökülmüş ve kuyruk sokumunda toplanarak, burada nedeni belli olmayan bir şekilde oluşan sinüs ağzından cildi penetre edip(delip) cilt altında toplanmış -yumak yapmış- kıllar geniş olarak ince uçlu aletlerle çıkartılır. Eğer varsa apse odakları boşaltılır, birbirine yakın delikler birleştirilir. Bu yumak yapmış kılların çıkartılmasıyla cilt altında belli bir boşluk oluşur.

Bu boşluğun içi iltihabi-kalınlaşmış duvar dokusunu tamamen ortadan kaldırabilmek amacıyla kürete edilir. Temizlendikten sonra deliklerden içeriye bazı kimyasal debridmanlar ve antibakteriyel ajanlar verilir. Bunların en önemlisi Fenol ve %20′lik Gümüş Nitrat‘tır. Tüm bu işlemler sadece 2-3 ml‘lik bir lokal anestezi altında yapılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp