Pilonoidal Sinus Ne

Pilonoidal Sinus Ne : Pilonidal sinüs kuyruk sokumunda, cilt altında yuvalanmış kıl yumaklarının sebep olduğu iltihabi bir hastalıktır. Hastalığın tipleri, klinik görünümleri açısından cerrahi literatürde bir konsensüs yoktur. Hastalar şu altı şekilden biriyle doktora başvururlar.

(Bu sınıflandırma bir alıntı değildir. Basit isimlendirme ve kolay teşhis-tedavi şablonu oluşturma amacıyla kişisel klinik gözlemlerim sonucu oluşturduğum bir sınıflandırmadır.)

Tip I SESSİZ NOKTASI OLANLAR -- Kuyruk sokumunda belli-belirsiz şikayetler yaşanmış geçmiştir. Halen hiç bir yakınma yoktur. Sadece bir ve birkaç adet toplu iğne gibi delik vardır.

Tip II OTURAMAYANLAR -- Apseli başlangıç (akut pilonidal kist apsesi). Kuyruksokumunda, son birkaç gün içinde gelişmiş, genellikle anüsten 5-6 santimetre yukarıda, birkaç santim çapında ağrı, şişlik, kızarıklık vardır. Hasta oturmakta güçlük çeker. Antibiyotikler nadiren işe yarar. Ağrı kesicilere rağmen ağrı yatıştırılamaz. Acil ameliyat gerekir.

Tip III HEP AKINTISI OLANLAR -- Uzun süreli akıntı (kronik pilonidal sinüs). En sık görülen klinik tablodur. Akıntı ön plandadır. Geçirilmiş bir apseli başlangıçtan sonra veya hiç apse belirtisi hissedilmeden başlamış olabilir.. Ağrı kızarıklık nadirdir. Hasta sık sık iç çamaşırında iltihabi kirlenme görür. Kalçalar arasındaki çukurlukta genellikle anüsten 5-6 santimetre yukarıda başlayıp daha yukarı yayılma eğilimindedir. Orta hatta toplu birkaç milimetre çapında bir ya da birkaç adet delik vardır. Bazen bu deliklerden dışarıya doğru kıl uzandığı görülür. Uzun süredir hastalığı olanlarda orta hattın birkaç santimetre yan tarafında da delikler görülebilir. Bu hastalığın ilerlediğine işarettir.

Tip IV AKINTISI KESİLİP OTURAMAYANLAR -- Uzun süreli akıntı seyrinde gelişen apse (kronik pilonidal sinüs apsesi). Kronik hastalığın seyri sırasında iltihabı dışarı akıtan açıklıkların tıkanması sonucu apseli başlangıçtakine benzer apse gelişir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp