Skrotumda Kitleler Bitkisel Çözümü

Skrotumda Kitleler Bitkisel Çözümü :

Testis kanseri genç erkeklerin bir veya iki testisinde gelişen kanserdir. Yüksek oranda tedavi edilebilir ve iyileştirilebilir.

Testisler erkek üreme sisteminin organlarıdır. Yetişkin bir erkekte bir golf topundan küçük olan bu iki organ penisin altında skrotum denen kesede bulunur.

Testisler erkeklik hormonu olan testosteronu üretirler. Aynı zamanda sperm üretimi de burada yapılır. Testislerde üretilen sperm hücreleri meni kesesine vas deferans(meni kanalı) boyunca taşınır. Burada sperm, prostat salgı bezinin ürettiği sıvıyla karışır. Ejakülasyon(boşalma) sırasında sperm hücreleri, meni kesesi salgısı ve prostat salgısı penisin merkezinde bulunan idrarın ve meninin geçişini sağlayan üretraya girerler.

Testisler birçok çeşit hücreden oluşurlar. Bunların her biri tek çeşit veya çok çeşit kanser oluşturabilirler. Kanserin tiplerini ayırmak çok önemlidir çünkü tanı ve tedavi farklı kanser hücrelerine göre farklılık göstermektedir.

Testis kanserleri 20-40 yaş erkeklerde en sık görülen kanser çeşididir..Erkeklerde görülen kanserlerin %1 ini oluşturur.Her yıl 100.000 kişiden 3 ünde testis tümörü saptanır. 20-40 yaşları arasında ise bu oran 100.000 de 6 ya çıkar. Olguların yaklaşık % 95 inde tümör doğrudan sperm üreten dokudan kaynaklanır.

Testis tümörü testisde (yumurtalık)bulunan çeşitli hücrelerden gelişen bir tür kanserdir. Burada oluşan kitle öncelikle bulunduğu ortamda büyür, daha ileriki aşamalarda ise çevre dokulara veya dolaşım yoluyla uzak oranlara yayılarak (karaciğer, kemik,beyin vb. gibi) hasara yol açarlar. Bu yayılmaya metastaz adı verilir.

TESTİS KANSERİNİN NEDENLERİ NELERDİR ?

Testis kanserinin nedenleri bir erkeğin diğerine göre neden daha fazla risk taşıdığı tam olarak bilinmemektedir. Kalıtsal olabilir.

Testis kanseri, beyaz ırkta, baba veya erkek kardeşinde testis kanseri olanlarda, küçük veya düzensiz şekilde testisi olanlarda (testisler çoğunlukla yuvarlak, düzgün ve sıkıdır), skrotuma inmemiş testisi olanlarda (cerrahi tedavi ile düzeltme yapılmış olsa bile) ve klinefelter sendromu olanlarda (genetik hastalık) daha çok görülür.

***Testis kanserine yakalanmamak için alınabilecek en ideal yöntem her ay kendi kendinizi kontrol etmektir.

Sıcak bir banyo ya da duştan sonra yapmanız gerekenler:
Testislerinizi bir veya iki elinizle teker teker muayene edebilirsiniz. Skrotumu tümüyle avucunuza alın ve bir değişiklik var mı kontrol edin. Baş parmak üstte olmak üzere testisinizi baş ve işaret parmağınızın arasına alın, yumuşak hareketlerle testisi parmaklarınızın arasında yuvarlayın, içinde veya yan tarafında herhangi bir kitle elinize geliyor mu diye bakın. Testisin üst tarafında epididimis vardır, elinizi üste kaydırarak bu bölgede şişlik var mı diye bakın.
Bir testisin diğerinden hafif büyük olması normaldir. Testisin düzgün ve sıkı olması gerekir. Muayene için en uygun zaman duş veya banyo sırasıdır. Ilık su skrotum üstündeki deriyi gevşetir, muayene kolaylaşır.
•Testiste şişlik
•Testis üzerinde bezelye şeklinde şişlik
•Şiddetli bir ağrı
•Testis ya da testis torbası çevresinde ağrı hissi
var ise doktorunuza başvurun.

TESTİS KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR ?

•Herhangi bir testiste kitle veya büyüme
•Skrotumda ağırlık duygusu
•Karında veya karında ağrı
•Skrotumda sıvı birikmesi
•Testislerin birinde veya skrotumda ağrı
•Seyrek olarak human chronic gonadotropin (HCG) artışına bağlı olarak göğüslerde büyüme ve hassasiyet.

*** Unutmayın ki bu belirtilere başka birçok hastalıkta sebep olabilir. Eğer bu belirtiler 2 haftadan uzun sürerse mutlaka bir uzmana görünün. Bu belirtilerin gerçek sebebini size ancak konusunda uzman bir hekim söyleyebilir.

TESTİS KANSERİ TEŞHİSİ ;

Doktor testis kanserini teşhis etmek için hastanın testislerini kontrol eder ve herhangi bir şişlik olup olmadığını saptar. Doktor hastayı teşhis için bir hastaneye gönderir, kanda marker olarak adlandırılan beta-HCG ve alfafötoprotein testlerini isteyecektir. Bazı tip kanserlerde bu marker ler yükselmeyebilir. Doktor hastadan ilk olarak ultrasound yaptırmasını isteyecektir.

***Testislerin temizlenmesi ne seks yaşantısını nede baba olma olasılığını etkilemez.

Çoğu zaman ultrason taraması ile testislerdeki herhangi bir değişiklik ortaya çıkar. Nadiren biyopsi gerekebilir.
Eğer hastaya testis tümörü tanısı konursa üroloji uzmanı orşiyektomi (testisinin çıkartılması işlemi) ye başvurulur. Testis doku testi yapılmak üzere laboratuara gönderilir. Eğer tümör düşük dereceli ise hasta gözetim altına alınır. Eğer tümör ilerlemişse kemoterapi yada bazen radyoterapi uygulanabilir.

TESTİS KANSERİ EVRELEME TESTLERİ ;

Eğer hastada testis kanseri saptanmış ise bu tümörün vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığını anlamak amacıyla yapılması gereken tetkikler vardır. Bu yönteme evreleme denir ve doktorun hasta için en faydalı olacak tedavi biçimini seçmede en önemli belirleyicidir.
Testis kanserini evreleme yöntemleri aşağıdaki gibidir ;
Bilgisayarlı Tomografi: Bu ileri teknolojik röntgen filmi mesanenin 2 boyutlu farklı kalınlıklarda kesitlerini alma prensibine dayanır. Çoğu zaman damardan verilen bir boya ile karın içindeki lenf bezlerinin ve çevre dokuların daha iyi ayırımı yapılarak metastaz olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Eğer daha önce benzer boyalara alerjiniz olmuş ise bu tetkik boya kullanılmadan yapılmalıdır.

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI): Röntgen ışığını yerini çok kuvvetli manyetik alan ve radyo dalgaları kullanılarak yapılan bir testtir. Bu tetkik sırasında bir tüpün içine girmeniz gerekir ve tetkik sırasında yüksek frekanslı bir sese maruz kalacağınızı bilmeniz ve kendinizi buna hazırlamanız da fayda olacaktır. Sesten etkilenmemek için kulaklık ve kapalı bölge korkunuz için açık MRI seçeneğini doktorunuzla görüşebilirsiniz.

TESTİS KANSERİ EVRELERİ ;

Evre 1: Kanser yalnızca testistedir
Evre 2: Kanser karın arka duvarındaki lenf bezlerine yayılmıştır.
Evre 3: Kanser daha başka organlara da ( akciğer, karaciğer) yayılmıştır.

***Klasik Tıpta Testis Kanserleri İçin Uygulanan 4 Çeşit Tedavi Yöntemi Vardır:***

Cerrahi Tedavi: ( radikal inguinal orşiektomi)Bütün testis ve çevre dokusu cerrahi olarak çıkarılır. Karın bölgesindeki lenf düğümleri de birlikte çıkarılır. Bir testisi alınmış kişilerin diğer testisinde de % 2-5 oranında kanser gelişme rski vardır.

Radyasyon Tedavisi:Seminomlar radyoterapiye oldukça duyarlıdır. Nonseminomlar ise duyarlı değillerdir.

İlaç Tedavisi (Kemoterapi):Genellikle nonseminomlarda cerrahi tedaviden sonra en az yan etkisi olan ilaçlar seçilerek ( cisplatin, etoposide vs.) kemoterapi yapılır.

Kemik İliği Nakli:Bu tedavi şekli henüz araştırılma aşamasındadır. Hastadan alınan kemik iliği kanser hücrelerini öldürücü bir ilaçla işleme tabi tutulur ve dondurulur. Dondurulmuş ilik daha sonra venlerden iğne ile vücuda verilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp