Skrotumda Kitleler Tedavi

Skrotumda Kitleler Tedavi :

Birçok farklı nedene bağlı olarak skrotal kitle gelişebilir. Bu kitlelerin tanısı oldukça kolay. Ancak yine de bazı farklı testlerden geçmek gerekebilir. Bunlar:

Fiziki muayene: Skrotal kitle şüphesiyle doktora başvuran kişi öncelikle fiziki muayeneden geçer. Bu muayenede doktor skrotumu elle muayene eder ve gerçekten kitle olup olmadığına bakar.

Transillüminasyon: Skrotumda oluşan kitlelerin boyu ve türü hakkında bilgi edinmek için kullanılan yöntemlerden biridir. Bu yöntemde küçük bir fenerin ışığı yumrunun bir yanına tutulur. Eğer ışık diğer taraftan da görülebiliyorsa yumrunun içindeki sıvı berrak demektir.

Ultrason: İnsan kulağının işitemeyeceği kadar yüksek frekanslı ses dalgalarına verilen addır. Bu yöntemde ultrason dalgalarını kullanan cihaz skrotum ve kasık bölgesinde gezdirilir. Bu şekilde kitlenin boyu, türü hakkında bilgi edinilir.

İdrar testi: Kişiden alınan idrar örneği laboratuvarda incelenir. Bu şekilde kitlenin iltihaplı olup olmadığı, idrarda kan veya bakteri bulunup bulunmadığı öğrenilir. Alınan veriler kitlenin türünü belirlemek açısından oldukça faydalı olur.

Kan testi: Bu yöntemde kişiden alınan kan örneği incelenir. Bu şekilde kanda bakteri, virüs veya testis kanseriyle ilgili bazı proteinlerin olup olmadığına bakılır. Özellikle kanserli kitlelerin belirlenmesinde etkili bir yöntem.

Bilgisayarlı tomografi: Bilgisayarlı tomografi röntgen kullanılarak vücudun içinin görüntüsünü kesit kesit oluşturan teşhis yöntemi. Yapılan diğer testlerde kanserli hücrelere ve kansere bağlı proteinlere rastlanırsa uygulanır. Aynı zamanda vücudun başka bölgelerinde bir kanser olup olmadığına emin olmayı sağlar.

Tüm bu tanı koyma yöntemlerinin uygulanmasından sonra kitle hakkında gerekli bilgiler elde edilir ve tedavi başlar. Tedavi kitlenin türüne ve boyutuna göre değişir.

Enfeksiyonlarda uygulanan tedavi yöntemleri
Eğer skrotumda epidimit veya orşit gibi enfeksiyona bağlı bir kitle varsa öncelikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Bunun dışında ağrı önleyici ilaçlar da kullanılabilir. Ayrıca sorunlu bölgeye soğuk kompres uygulanabilir. Bu kompresin süresi doktorlarca belirlenmelidir.

İyi huylu kitlelerin tedavisinde uygulanan yöntemler
Spermatosel yani iyi huylu skrotal kitlelere genellikle tedavi uygulanmaz. Ancak bazı durumlarda cerrahi operasyonla bu kitleler çıkarılabilir. Bu durumlar:

• Kısırlık riskini arttırıyorsa
• Enfekte olmuşsa ( İltihaplanmışsa)
• Şiddetli ağrıya neden oluyorsa

Kanserli kitlelerin tedavisinde uygulanan yöntemler
Yapılan araştırmalar sonucunda skrotal kitlenin kanserli olduğu ortaya çıkarsa bu noktada onkologlar devreye girer ve tedavinin geri kalanında size yol gösterirler. Bu durumlarda tedaviye kanserli hücrelerin vücudun diğer bölgelerine yayılmasını engelleyerek başlanır. İkinci hedefse kitleyi yok etmektir. Bunun için şu yöntemler uygulanır:

Radikal inguinal orşiektomi: Tanı konmuş testis kanseri nedeniyle testislerin cerrahi olarak alınması gereken durumlarda uygulanır. Genel veya lokal anestezi altında uygulanabilir. Kanserli testisin bulunduğu taraf karın altından kasık bölgesine doğru 5 - 7 cm'lik bir kesik açılır. Kanserli testis bu kesikten çıkarılır.

Radyasyon tedavisi: Sorunlu testisin çıkarılmasından sonra uygulanır. Bu tedavinin amacı operasyondan sonra kalabilecek kanserli hücrelerin yok edilmesidir. Çünkü bu hücreler hastalığın hem yenilenmesine hem de yayılmasına neden olabilir.

Kemoterapi: Kemoterapi kanserli hücreleri öldürmeye yönelik güçlü kimyasal ilaçların kullanılmasıyla uygulanan bir yöntem. Tüm kanserli hastalara uygulanabildiği gibi testislerde oluşan kanserli kitlelere karşı da uygulanabilir.

Unutmayın çoğu testis kanseri tedavi edilebilir. Ancak tekrarlama riskine karşı yakın takip ve düzenli doktor kontrolü şart.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp