Kedi Otu Faydaları

Kedi Otu Faydaları :

Görünümü: Kedi otu mayıs-ağustos aylarında çiçek açar.

Çok yıllık otsu bir bitkidir. Boyu 1-1.5 metreye ulaşır, valerianlar ailesindendir. Kökleri 4-10 cm. derinliğe iner, ana kökün yanında çok sayıda küçük kök dallan vardır.Köklerin kendine özkü keskin kokusu vardır. Tadı tatlımsı acıdır. Gövdeleri dik ve düzdür. Uç kısımlarını dallar oluşturur, yapraklan düzgün lanset şeklinde, büyük testere dişlidir.
 
Çiçekleri ufak, kokulu, uzunluğu 3-5 mm. çapındadır. Meyvelerin bir tarafı kaburga şeklinde yassıdır. Meyvelerin tohumlarının yetişme dönemi temmuz-ağustos aylandır. Kedi otu Türkiye’de Bursa, Uludağ, Doğu Anadolu bölgelerinde mevcuttur. Kedi otunu özel ihtiyaçlar için bölgemizde de yetiştirebiliriz.
 

Toplanması ve Kurutulması

Kedi otu kökleri sonbaharda veya ilkbaharda toplanır. Yıkanır, kurutulur ve doğranarak muhafaza edilir. Köklerde ekstra aktif maddelerin miktan yüzde 25 olmalıdır. Rutubet oranı yüzde 16, zola yüzde 14’ten az, organik kanşımlar yüzde l’den az, mineral kanşımlar yüzde l’den az olmalıdır.Kimyevi Terkibi: Kedi otu köklerinde yüzde 0.5- 2.4 oranında efir yağlan vardır. Bu yağların çoğunluğu valerianobomeol efiri teşkil etmektedir. Bunun dışında alkaloit, valerin, hatinin, büzüştürücü maddeler, şeker, karınca asiti vb maddeler de bulunur.

Tıpta Kullanım Alanları

Çok eskilerden beri kedi otu preparatlar şeklinde tıpta kullanılmaktadır. Trankilizan olarak kalp-damar hastalıklarında kullanılan mikstura tinktura ve damlaların terkibinde bulunur. Kedi otu bazı karaciğer ve safra yollan hastalıklarında, mide ve bağırsak spazmlarında kullanılır. Kedi otu preparatlan MSS gerilimini gidererek uykuyu kolaylaştım hastayı rahatlatır.Doz aşımında uyku hali, yorgunluk gibi bazı etkileri vardır. İlacm dozu doktor tarafından uygulanmalıdır.
 
Demleme ve Kullanımı: Kurutulmuş ve ufaltılmış kökten 1 çorba kaşığı alınarak 200 mİ. suda 15 dk kaynatılır. Sonra süzülerek 200 mİ. tamamlayacak kadar sıcak su ilave edilir ve üçe bölünerek günde 3 defa yemeklerden önce içilir. Muhafaza süresi 2 gündür. Valeriana eksteris kum şekilde tablet olarak da kullanılır, her tablette 0.2 gr. kum valarina ekstresi vardır.
 
KEİSKE İNCİSİ (Convallaria keiskei)
 
Görünümü: Çok yıllık otsu bir bitkidir. Boyu 12- 18 cm’ye ulaşır. Sürüngen kökleri vardır. Köklerinin bazı kısımlarından yeni gövdeler oluşur. Böylelikle çoğalma meydana gelir. Yapraklan uzun elips şeklindedir. Çiçekleri beyaz, altı dişlidir ve çana benzer. Meyveleri kırmızı ve 6 adet tohumu vardır. Her dalda 2-4 adet meyve vardır. Tıpta yapraklan kullanılır. Yurdumuzda Toroslar’da ve Marmara’da yetişir.Toplanması ve Kurutulması: Toprak üstü akşamı tıpta kullanılmak üzere toplanır. Toplama güneşli havada yapılmalıdır. Bitki çiçeklenme döneminde toplanmalıdır.
 
Kimyevi Terkibi: Keiske inci çiçeğinin bütün bölümlerinde kardiotonik glikozid maddeler, saponinler ve flavonoidler, organik asitler halinde asparagin, elma ve limon asitleri vardır.
 
Tıpta Kullanım Alanları: Eskiden tıpta kullanmak amacı ile elde edilen kardiotonik glikozitlerinden yararlanılır. Preparatlan kalp hastalıklarında ve kalp yetmezliklerinde kullanılır, bunun yanı sıra merkezi sinir sistemine de sedatif etki yapar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp