Valerian Root Kedi Otu

Valerian Root Kedi Otu :


İngilizce : Valeriana
Almanca : Baldrian
Fransızca : Valeriane
Drog adı : Radix Valerianae cum Rhizoma Valerianae(Kediotu kökü ve Kediotu rizomu)
Familya : Valerianaceae

Modern çağ, modern yaşam alanları ve teknolojide görülen baş döndürücü gelişmeler yaşantımıza hiç kuşkusuz bir takım kolaylıklar kazandırmıştır. Ancak huzursuzluk, stres, uyku düzensizliği, bedensel ve zihinsel yorgunluk gibi rahatsızlıkları hayatın bir parçası haline getirmiştir. Bu tür rahatsızlıkların giderilmesi için sentetik kökenli ilaçların kullanılması salık verilmiş ve bu ilaçların bağımlılık yapması, kişileri intihara sürüklemesi vb. olumsuz etkilerinin olduğu saptanmıştır. Bu da doğal kökenli sedatif (yatıştırıcı) etkili tıbbi bitkilere yönelimi hızlandırmıştır.

Son zamanlarda Valeriana officinalis (kediotu),Hypericum perforatum (sarı kantaron),Melissa officinalis (oğulotu),Passiflora incarnata (mavi çarkıfelek),Avena sativa (yulaf),Humulus lupulus (şerbetçiotu)gibi drogların, bu amaçla sıkça kullanıldığı görülmektedir.

Bitki, bileşiminde bulunan valerianikasitin salgıladığı bulandırıcı koku sayesinde özellikle erkek kedileri kendine çeker. Bitkiye verilen Türkçe isim de buradan gelmektedir.

BİTKİNİN TÜRKİYE'DE YAYILIŞI

Valeriana cinsi yurdumuzda bu türle birlikte 12 türle temsil edilmektedir. Bunlar;V.dioca,V.alliariifolia,V.alpestris,V.saxicola,V.o ligantha(Isparta,Antalya,Konya ve yöreleri),V.sisymbriifolia,V.dioscoridis,V.leucophae,V.tuber osa(Doğu Anadolu'nun sulak çayırları)

BİTKİNİN DÜNYADA YAYILIŞI

Valeriana cinsi dünyada 360 civarı türle temsil edilmektedir.Almanya,Belçika,Doğu Avrupa,Hollanda,İngiltere,Rusya ve Seylan'da Valeriana offcinalis L. subsp. officinalis türünün kültürü yapılmaktadır.

KÜLTÜRÜ

İklim ve Toprak İsteği

İklim isteği bakımından seçici değildir. Yarı gölge veya tam güneş alan yerlerde yetiştirilebilir. Ancak doğal olarak genellikle yarı gölge ortamlarda yetiştiği görülür.
Humusça zengin, nemli toprakları tercih eder. İyi bir kök gelişimi için drenajı da iyi olmalıdır.

ÜRETİMİ

Tohumlar 60-70 cm sıra arası mesafeyle 5-7cm derinliğe araziye ekilebilir ya da viollerde çimlendirilip araziye şaşırtılabilir. Çimlenme 7-15 günde gerçekleşir. Bu süre toprak sıcaklığına bağlı olarak uzayıp, kısalabilir.

Bir diğer üretme şekli ayırma usulüyledir. Bunun için kökleri sonbaharda veya ilkbaharda bölünür.

Hasat

Kökler ve rizomları ikinci yılında(sonbahar veya ilkbahar)topraktan çıkarılıp temizlendikten sonra bölünerek gölgede veya kurutma dolaplarında kurutulur. Kökler ve rizomlar ayrı ayrı paketlenir.

BİLEŞENLERİ

Uçucu yağ(%0,7-1,7),iridoitler (Valepotriatlar,Valtrat,Acevaltrat,Dihidrovaltrat, Valerosidat) ve alokolitler(Valerin,Chatin)bulunur.Uçucu yağında Valerianikasit,Valerenon,Valerenal,Hidroksivaleria nikasit ve bornilasetat bulunur.

TIBBİ ETKİLERİ

Valeriapotriatlardan dolayı sedatif,valerianikasit'ten dolayı da gevşetici ve rahatlatıcıdır.

Uykusuzluk,huzursuzluk,nevrasteni,histeri,sinirsel tansiyon,adet gecikmeleri,migren,hipertroidden ieri gelen kalp çarpıntıları,sinirsel bulantı gibi rahatsızlıklarda etkili bir bitkisel drogdur.

Bitki Şerbetçiotu, Sarı kantaron gibi sedatif etkili bitkilerle kombine edilerek de kullanılabilir.
Bulandırıcı kokusunu önlemek için mentol ilave edilerek Kediotu esansı hazırlanır.

Dozaj:

Toz(5-10g),ekstre(0.50-2g)tentür(1-5g)Uçucu yağ(0.05-0.20g)infüsyon(%2-6)dozlarında kullanılmalıdır.
İnfüsyonun(demleme) kullanımına 14 günden sonra bir hafta ara verilerek devam edilmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp