Java Çayı

Java Çayı :

Bitki: Asya ve Avustralya'nın tropik bölgelerinde yetişir. 60-100 cm yüksekliğinde çok yıllık otsu bir bitkidir. Gövdesi 4 köşeli, çıplak veya hafif tüylüdür. Yaprakları çaprazlama karşılıklı dizilmiştir, kısa saplı, yumurta şeklinde, dişli ve 7,5 cm uzunluğunda 2,5 cm enindedir. Yaprakların üst yüzeyi gri-yeşil, alt yüzeyi ise koyu kahvemsi yeşil renklidir. Çok hafif baharat kokuludur, tadı biraz tuzlu, hafif acı ve buruktur. Çiçekleri yan dallarında salkım şeklinde dizilmiştir, açıkviole-maviviole renklidir.

İlaç etkili kısmı: Çiçeklenme zamanından kısa bir süre önce toplanmış ve kurutulmuş yaprakları ve dal uçları kullanılır. Bileşiminde: Lipofil flavonlarinensetin, scutellareintetramethylether, eupatorin), esans ve büyük miktarda potasyum tuzları bulunur.


Etkisi: İdrar miktarını artırır, hafif kramp giderici etki yapar.

Kullanıldığı yerler: İ1tihaplı idrar yolları hastalıklarında ve böbrek kumunda yıkama tedavisinde kullanılır.

Kullanılmaması gereken haller: Yok. Kalp ve böbrek yetmezliği nedeniyle vücutta su toplanması (ödem) varsa kullanılmama1ıdır, su birikmesini artırır.

İstenmeyen Etkileri: Yok

İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok

Kullanım miktarı: Günlük ortalama kullanım miktarı 6-12 gr kurutulmuş yapraktır.

Kullanım şekli: Çayı şöyle hazırlanır: Kıyılmış 2-3 çay kaşığı yaprak bir fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Günde 2-3 defa taze hazırlanarak çayı içilebilir.

Uyarı: Uygulama sırasında günde 1,S-2litre su (kafeinsiz ve alkolsüz) içilmelidir. Bir hafta sonra iyileşme görülmezse hekime gidilmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp