Java Zerdeçalı

Java Zerdeçalı :

Bitki: Endonezya ve Java' da yetişir.

1,75 m yüksekliğinde çok yıllık otsu bir bitkidir. Yapraklan tabandan çıkar ve 1,5 m kadar uzunluktadır, uzun-oval şekillidir. Çiçeği açık veya koyu kırmızı renkli olup, tabana yakın, büyük silindir-koni biçimindedir. Yumruk büyüklüğünde esas kökünden çok sayıda oval biçimli yan kökler çıkar. Esas kök dilimlenerek kullanılır. Dilimler 2-6 mm kalınlığında, 1,5-7 cm çapındadır. Dilimlerin ortası biraz açık renklidir ve koyu lekeler bulunur, kırılınca toz oluşur, kırılma yüzeyi düzgündür, san-portakaldan portakal-kahveye kadar renkte olabilir. Baharat kokusundadır, tadı acı ve biraz yakıcıdır, çiğneyince tükürüğü sarıya boyar.

İlaç etkili kısmı: Kurutulmuş kök dilimleri kullanılır. Bileşiminde: Esans, buharı ile uçucu olmayan sarı boya (curcumin) ve 50 kadar diğer madde bulunur. Etkisi: Safra salgısını artırır.

Kullanıldığı yerler: Hazımsızlık sorunlarında kullanılır. Kullanılmaması gereken haller: Safra yollarının tıkalı olması halinde kullanılmamalıdır. Safra kesesinde taş varsa hekime danışılmalıdır.

İstenmeyen Etkileri: Uzun süre kullanımında mide şikayetleri meydana gelebilir. İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok.

Kullanım miktarı: Günlük ortalama 2 gr kurutulmuş kök.

Kullanım şekli: Kıyılmış 1 çay kaşığı kök bir fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Günde 2 defa yemeklerden önce çayı taze hazırlanarak içilebilir.

Uyarı: Hamilelik ve emzirme süresince kullanılmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp