Asana Nedir?

Asana Nedir? :

Asana, pozisyon demektir. Her pozisyonun özelliği, kalbinizi, zihninizi ve ruhunuzu açar.

Asana sanskritce ''''duruş'''' veya ''''pozisyon'''' demektir. Asanalar bir yandan meditasyonda, bir pozisyonda uzun süre rahat oturma yeteneğini geliştirmek için, diğer yanda vücuttaki enerji merkezlerini aktifleştirmek için geliştirilmiştir yoga duruşlarıdır. Asanalar farkındalığı arttırmakta ve bedenin, zihnin, ruhun keşfedilmesi için temeller hazırlamaktadır.

Asanalar kemikler, kaslar, eklemler ve iç organlar için yararlı olduğu gibi, sindirim, dolaşım, boşaltım sitemlerini de düzenler. Zihnin ve ruhun güçlendirilmesini sağlar, hoşnutluk, zihinsel berraklık, gevşeklik ve huzur hissi verir.

Yapılan araştırmalar sonucunda, baş ağrılarından sonra en çok rastlanan ağrıların sırt ve bel ağrıları olduğu belirlenmiştir. Sıkça rastlanan sırt ağrılarının başlıca nedeni hareketsizlik, duruş bozuklukları ve sadece belirli kas gruplarının sürekli kullanımına bağlı olarak omurgada yoğunlaşan baskılardan dolayı oluşmaktadır.

Yaşam koşullarına ve sürdürülen uğraşa bağlı olarak, çağımızda çoğu kişide bir kas grubu sürekli gerilip, uzarken, bir diğer grup kas hiç çalıştırılmamaktadır. Zaman içinde bu dengesizlik belirli grup kaslarının esnekliğini kaybetmesine ve zayıflamasına yol açmaktadır.

Genelde masa başında, bilgisayar önünde oturarak çalışmaya mahküm olan modern dünya insanı çoğunlukla sırt ve karın kaslarının dengesiz kullanımı sonucu ağrı çekmektedir.

Yogada asana olarak bilinen beden duruşları ile omurgayı ;

    * öne,
    * geriye,
    * bir yandan bir yana,
    * dairesel olarak sağdan sola ve soldan sağa,

doğru eğip bükülür.

Omurgayı bu şekilde hareket ettirmek;

   1. Belkemiğinin yumuşak, esnek ve sağlıklı olmasını sağlar ve sinir sistemini besler.
   2. Asanalar gerginliği ve bloke olmuş enerjiyi serbest bırakır, kasları uzatır ve güçlendirir, iç organları esnekleştirir, uyarır ve masaj yapar.
   3. Sonuçta, kas ve organlar kan, besleyici maddeler ve yaşam enerjisi prana ile yıkanır.
   4. Her bir hücre yenilenir, canlanır ve temizlenir.
   5. Solunum, kalp,dolaşım, sinir ve boşaltım sistemlerinin işlevleri daha iyi hale gelir ve zihin berraklaşır.
   6. Yorgunluk ve stres azalır.

Sabit duruşlar yüzyıllar boyunca deneyimli yoga ustaları tarafından geliştirilerek bugüne kadar aktarılmıştır. Çok sayıda geliştirilmiş olan asanadan bügün en çok 84 tanesinin tekrarlandığından söz edilmektedir. Genelde ise en sık ve yaygın olarak tekrarlanan 20-30 asanadır.

    * Yoga duruşları bedenin tamamında kan ve lenf akışını daha iyi hale getirmeye yarar. Daha iyi bir dolaşım sağlar.
    * Baş aşağı duruşlar ve omuz duruşları gibi ters yönlü pozisyonlar yerçekiminin etkisini tersine çevirerek, akçiğerler ve beyne daha fazla kan gitmesini sağlamanın yanı sıra, bacaklarla kalbe dinlenme fırsatı tanırlar.
    * Ters duruşlar, sempatik sinir sistemini uyararak uyku kalitesini yükseltir ve gevşemenin ortaya çıkmasını sağlarlar.
    * Bükülme hareketleri bedeni tıpkı bir ıslak havlu gibi sıkıp masaj yaparak organlarımızla kaslarımızı uyarır, taze kan ve besin maddeleri taşır, toksinler ve zararlı maddeleri bedenden dışarı atarlar. Aynı zamanda omurga, kalça ve kasıkla ilgili sorunları da hafifletirler.
    * Öne doğru eğilme hareketleri karın bölgesindeki organları çalkalar, sıkıştırır ve temizler; böylelikle doğru hazım ve boşaltıma yardımcı olur, bedenin arka tarafındaki organlara esneklik kazandırırlar.
    * Zihni dinginleştirir ve kişinin iç gözlemini destekler.
    * Böbrekler ve böbrek üstü bezlerini de rahatlatarak yorgunluğu azaltır ve enerjiyi tazelerler.
    * Arkaya doğru yapılan bükülme hareketleri , böbreklerle böbrek üstü bezlerini sıkıştırır ve bedenin ön kısmındaki organları esnekleştirir.
    * Akciğerler ve kalbin genişlemesi nedeniyle, alınan soluğun miktarı artar ve dolaşım hızlanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp